SUA susţine că Phenianul a anulat o întâlnire secretă cu Mike Pence la Jocurile Olimpice de Iarnă

În ultima clipă, oficiali nord-coreeni au anulat o întâlnire secretă cu vicepreşedintele american Mike Pence în timpul Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, au afirmat marţi oficiali americani.
Vicepreşedintele american Mike Pence stă între soţia sa Karen şi premierul nipon Shinzo Abe la deschiderea Jocurilor Olimpice din Pyeongchang, Coreea de Sud, 9 februarie 2018. În spatele lor, în centru, se află Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Vicepreşedintele american Mike Pence stă între soţia sa Karen şi premierul nipon Shinzo Abe la deschiderea Jocurilor Olimpice din Pyeongchang, Coreea de Sud, 9 februarie 2018. În spatele lor, în centru, se află Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

După anularea de către oficialii nord-coreeni a unei întâlniri secrete cu vicepreşedintele american, şeful de personal al lui Mike Pence a afirmat că SUA nu va permite Phenianului să “îşi muşamalizeze regimul criminal”.

“Coreea de Nord a promovat întâlnirea în speranţa că vicepreşedintele îşi va atenua mesajul, ceea ce ar fi permis ca ei să-şi desfăşoare propaganda pe scena globală”, a afirmat Nick Ayers, şeful de personal al lui Mike Pence.

“Această administraţie va fi un obstacol în calea dorinţei lui Kim de a muşamaliza regimul său criminal cu fotografii frumoase la Jocurile Olimpice. Poate de aceea s-au retras dintr-o întâlnire sau poate nu au fost sinceri în legătură cu aceasta”.

Pence a condus delegaţia americană la Jocurile Olimpice de Iarnă. El a călătorit cu tatăl răposatului Otto Warmbier, care a murit la scurt timp după ce a fost eliberat în comă din custodia Coreei de Nord, “pentru a aminti lumii atrocităţile care au loc în Coreea de Nord”.

Ayers a afirmat că Pence “s-a întâlnit de asemenea cu dezertori care au scăpat de tirania” regimului comunist nord-coreean.

În ciuda tensiunilor amplificate dintre Washington şi Phenian, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Yo-jong, şi liderul protocolului din Coreea de Nord, Kim Yong-nam, au participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor.

Prin intermediul surorii sale, Kim l-a invitat pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in să viziteze oficial Coreea de Nord. Totuşi, unii analişti consideră că blitzul diplomatic al Phenianului a urmărit să strângă suport pentru relaxarea sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva statului comunist izolat.

Regiunea este în stare de alertă ridicată din noiembrie 2017, când Coreea de Nord şi-a testat cea mai avansată rachetă balistică, care aparent ar fi capabilă să lovească teritoriul SUA.

În ciuda tensiunilor ridicate din Peninsula Coreeană, 20 de ţări au convenit luna trecută să ia în considerare noi sancţiuni în timpul unui summit comun SUA-Canada. Summitul a fost un răspuns la testul efectuat de Phenian în noiembrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe