SUA sunt vulnerabile din cauza dependenţei de minereuri rare importate din China

Statele Unite ale Americii se bazează prea mult pe China atunci când vine vorba de aprovizionarea cu minereuri cruciale pentru noile tehnologii de energie curată, ceea ce face ca economia americană să fie vulnerabilă la eventualele penurii de materiale necesare pentru o gamă de produse verzi.

Potrivit New York Times, acesta este avertismentul unui raport detaliat ce urma să fie publicat miercuri dimineaţă în SUA de Ministerul Energiei. Raportul, care prezice că ar putea dura circa 15 ani pentru a rupe dependenţa americană de resursele chinezeşti, face apel la stat să sporească cercetările şi să îşi intensifice contactele diplomatice în vederea găsirii unor surse alternative şi să dezvolte modalităţi de a recicla minereurile sau de a le înlocui cu altele.

Cel puţin 96 de procente dintre cele mai importante tipuri de aşa-numite minereuri rare sunt produse în prezent în China, iar Beijingul a implementat diverse controale pe export pentru a limita aprovizionarea cu minereuri a altor ţări, favorizându-i în schimb pe producătorii naţionali.

'Accesul la un anumit număr de astfel de materiale este în pericol din cauza locaţiei acestora, a vulnerabilităţii la posibilele întreruperi de distribuţie şi a lipsei unor substituenţi adecvaţi', a precizat raportul, ce semnalează de asemenea anumite îngrijorări legate şi de alte minereuri importate din alte ţări, precum cobaltul din Congo.

Raportul Ministerului Energiei este publicat în aceeaşi dimineaţă în care oficiali din China şi SUA se întâlnesc la Washington pentru a discuta probleme economice şi comerciale. Cu toate că nu se cunosc detalii despre agenda întrevederilor, este de aşteptat ca dialogul să includă şi obiecţiile americane faţă de restricţiile chineze asupra exporturilor de minereuri rare, notează NYT.

Pe de altă parte, raportul prezintă şi o perspectivă destul de sumbră în ceea ce priveşte capacitatea SUA de a scăpa de dependenţa de importurile chineze. Aprovizionarea cu cel puţin cinci minereuri ce provin aproape exclusiv din China ar putea rămâne vulnerabilă în faţa penuriilor în următorii 15 ani, în contextul în care acestea sunt absolut vitale pentru producerea unor motoare electrice, becuri economice şi alte tehnologii de energie curată, conform raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe