SUA şi Ucraina desfăşoară un exerciţiu maritim multinaţional în Marea Neagră

SUA şi Ucraina desfăşoară în Marea Neagră un exerciţiu maritim la care s-au alăturat 16 ţări, într-un moment de tensiuni între Occident şi Rusia cu privire la criza din estul Ucrainei.
Crucişătorul americane cu rachete ghidate USS Hue City.
Crucişătorul americane cu rachete ghidate USS Hue City. (Wikipedia.org)

Exerciţiul maritim multinaţional, care va dura 12 zile şi are nume de cod Sea Breeze 2017, a început luni şi se va încheia în 23 iulie în apropierea oraşului-port ucrainean Odessa, în partea nord-vestică a Mării Negre.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că exerciţiul va implica 31 de nave de luptă, 29 de avioane de luptă şi peste 3.000 de militari.

La acest exerciţiu vor participa forţe maritime din 16 ţări, inclusiv Turcia, Marea Britanie, Grecia, Canada, Italia, Belgia, Bulgaria, Lituania, Norvegia, Suedia şi Franţa.

Exerciţiul forţelor multinaţionale au ca obiectiv “planificarea şi desfăşurarea de operaţiuni în conformitate cu standardele NATO”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

Punctele centrale ale Sea Breeze 2017 vor fi apărarea aeriană, atacarea sau respingerea atacurilor submarinelor şi navelor de luptă, înlăturarea minelor şi salvarea de ostatici.

Navele americane USS Hue City şi USS Carney, împreună cu un avion de patrulare P-8A Poseidon al Marinei SUA, vor participa la acest exerciţiu maritim.

Totodată, exerciţiul a fost lansat în aceeaşi zi în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat în Kiev “sprijinul neclintit” al alianţei pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut Rusiei să îşi retragă “miile de soldaţi din Ucraina şi să nu mai susţină militanţii cu echipamente logistice şi militare”.

El a cerut implementarea deplină a acordurilor de la Minsk, ce urmăresc să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, care a provocat moartea a peste 10.000 de persoane de la izbucnirea sa în aprilie 2014. În plus, Stoltenberg a mai confirmat că membrii NATO nu acceptă faptul că Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea.