SUA şi Turcia reiau serviciile de acordare a vizelor

Decizia de a relua emiterea vizelor semnalează efortul de reducere a tensiunilor dintre cele două ţări după arestarea unui angajat al Consulatului american din Istanbul. Ambasada SUA din Ankara a precizat că a primit “asigurări” că niciun alt angajat nu va fi vizat.
Ambasada SUA din capitala turcă Ankara.
Ambasada SUA din capitala turcă Ankara. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Statele Unite şi Turcia au anunţat luni că au reluat serviciile reciproce de procesare a vizelor “în mod limitat”, punând capăt unei dispute diplomatice ce durează de o lună între cei doi aliaţi NATO. Mişcarea a fost făcută cu o zi înainte ca premierul turc Binali Yildirim să efectueze o vizită în Washington.

Decizia a fost o dovadă de bună credinţă înaintea călătoriei lui Yildirim, care urmăreşte să îmbunătăţească relaţiile tensionate dintre cele două naţiuni.

Relaţiile tensionate

Arestarea recentă a doi angajaţi locali la misiuni diplomatice americane în Turcia a contribuit la amplificarea unor tensiuni deja existente între cei doi membri NATO.

Washingtonul a anunţat în 8 octombrie că suspendă programul său de vize pentru cetăţenii turci, forţând Ankara să ia o măsură punitivă similară.

În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut repetate apeluri ca Washingtonul să îl extrădeze pe clericul turc Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara ca fiind în spatele orchestrării unei lovituri de stat eşuate în Turcia în 2016.

Ce se întâmplă acum

SUA a decis să renunţe la suspendarea procesării vizelor după ce Turcia a promis că niciun angajat turc la misiunile americane nu va fi arestat sau reţinut pentru “îndeplinirea sarcinilor sale”, a precizat Ambasada americană.

“Pe baza acestor asigurări preliminare, credem că situaţia securităţii s-a îmbunătăţit suficient pentru a permite reluarea în mod limitat a unor servicii pentru vize în Turcia”, a afirmat Ambasada SUA într-o declaraţie.

La câteva ore după anunţul Ambasadei SUA, Turcia a promis că va aplica măsuri similare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe