SUA: Separatiştii pro-ruşi hărţuiesc observatorii OSCE din estul Ucrainei

SUA a acuzat joi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei că desfăşoară o campanie de violenţă şi hărţuire împotriva observatorilor internaţionali, cu scopul de a-i împiedica să raporteze încălcările unui armistiţiu în regiune.
Observatori OSCE în estul Ucrainei.
Observatori OSCE în estul Ucrainei. (Getty Images)

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a declarat că Washingtonul este “profund îngrijorat” de această situaţie, descriindu-i pe separatişti ca “fiind conduşi de ruşi, finanţaţi de ruşi şi pregătiţi de ruşi”.

Nauert a precizat că forţele separatiste au tras marţi asupra vehiculelor OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) care se retrăgeau din regiunea est-ucraineană şi transportau observatori. Iar, în luna aprilie, un paramedic american care însoţea observatorii a declarat că, de fapt, camionul în care călătorea a fost lovit de un dispozitiv explozibil.

“Incidentele fac parte dintr-un efort mai amplu de a împiedica comunitatea internaţională să vadă ce se întâmplă în estul Ucrainei”, a mai declarat ea.

“Cerem Rusiei să îşi folosească influenţa pentru a pune capăt acestei campanii de intimidare şi să îşi onoreze angajamentul de a permite un acces liber, deplin şi sigur pentru observatorii OSCE”.

O revoltă populară ucraineană pro-UE în 2014 a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de impunerea de către Occident a unor sancţiuni împotriva Moscovei.

În ciuda eforturilor de a restabili pacea, depuse după izbucnirea războiului dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în aprilie 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise şi multe altele au fost forţate să se refugieze.

Un acord fragil de încetare a focului a fost intermediat la Minsk, la începutul anului 2015, şi a avut ca efect reducerea intensităţii luptelor, dar nu a reuşit să le pună capăt.

Un nou acord de încetare a focului între soldaţii şi separatiştii ucraineni ar urma să intre în vigoare în acest weekend sub monitorizarea observatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe