SUA sancţionează membri ai Adunării Constituante a preşedintelui venezuelean Maduro

SUA a sancţionat opt oficiali din Venezuela pentru subminarea democraţiei. Între timp, opoziţia venezueleană plănuieşte să participe la viitoarele alegeri regionale pentru a-l opri pe preşedintele Nicolas Maduro să îşi consolideze şi mai mult puterea în ţară.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Carlos Becerra/Bloomberg via Getty Images)

Departamentul american al Trezoreriei l-a sancţionat pe Adan Coromoto Chavez Frias, fratele răposatului lider socialist Hugo Chavez, precum şi pe alţi cinci membri ai proaspetei Adunări Constituante a Venezuelei, un oficial al Consiliului Electoral Naţional şi pe şeful securităţii Palatului Legislativ Federal.

SUA a declarat că Adunarea Constituantă a fost creată “printr-un proces nedemocratic instigat de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro pentru a submina voinţa poporului venezuelean” şi pentru a “dizolva instituţii de stat venezuelene”.

Departamentul Trezoreriei l-a plasat deja pe Nicolas Maduro pe lista sa neagră în 31 iulie, la o zi după ce a desfăşurat în mod forţat alegeri pentru crearea Adunării Constituante, în ciuda unei clauze incluse în 1999 în Constituţia ţării de către Chavez, care susţine că este nevoie de un referendum pentru autorizarea unei astfel de adunări. Biroul ONU pentru drepturile omului a condamnat la rândul său forţa excesivă folosită de forţele de securitate împotriva manifestanţilor care s-au opus Adunării Constituante.

Adunarea Constituantă l-a concediat deja pe procurorul general al Venezuelei, Luisa Ortega Diaz, care a devenit la începutul anului un critic sever al preşedintelui. De asemenea, Curtea Supremă a ordonat aruncarea în închisoare a unui primar al opoziţiei care a permis desfăşurarea de proteste anti-guvernamentale în districtul său din capitala Caracas, şi a anunţat posibile cazuri împotriva altor lideri municipali dizidenţi.

“Tiranie criminală”

Fără a fi descurajată de suspiciunile fraudării masive de către guvern a votului din 30 iulie privind crearea Adunării Constituante, principala coaliţie a opoziţiei Venezuelei a declarat miercuri că vor fi înregistraţi candidaţi pentru alegerile din luna decembrie pentru poziţiile de guvernatori.

În condiţiile în care se estimează că Partidul Socialist Unit al lui Maduro pierde alegerile, oficialii Consiliului Electoral Naţional au renunţat la alegerile regionale programate pentru anul trecut.

Luând cuvântul în numele coaliţiei Unitatea Democratică Masa Rotundă, Andrés Velasquez a declarat că aceasta va respecta termenul limită al Consiliului Electoral Naţional pentru a înregistra candidaţii până miercuri noaptea.

Alţi lideri ai opoziţiei au promis că nu vor participa la alegerile din decembrie, susţinând că acestea vor fi, de asemenea, fraudate.

Forţele armate ale Venezuelei au declarat în mod oficial că soldaţii care au participat la revolta militară din weekendul trecut împotriva “tiraniei criminale” a lui Maduro sunt “trădători de ţară”. Soldaţii continuă să îi vâneze pe insurgenţi, care, aparent, au confiscat arme dintr-un depozit militar pe care l-au atacat.

Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai profundă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.

Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţi ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.