SUA publică lista oligarhilor ruşi cu probleme, dar nu impune sancţiuni

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Departamentul Trezoreriei americane a plasat oameni de afaceri ruşi importanţi - inclusiv directorii celor mai mari două bănci din Rusia şi şeful companiei de stat care deţine monopolul asupra gazului - pe o listă cu numele unor oligarhi apropiaţi de Kremlin.

Lista de 210 persoane, inclusiv 96 de oligarhi care deţin averi de 1 miliard de dolari sau mai mult, a fost concepută ca parte a unui pachet de sancţiuni transformat în lege în august 2017.

În document se menţionează că nu este vorba de o listă de sancţiuni, şi că includerea persoanelor respective pe listă nu ar trebui interpretată că acestea vor fi probabil sancţionate. Deşi nu este clar ce înseamnă acest lucru în practică, lista va pune sub semnul întrebării riscul pentru potenţiale sancţiuni aplicate unui cerc extins de ruşi bogaţi.

“Publicarea unei astfel de liste cuprinzătoare ar putea afecta imaginea şi reputaţia companiilor noastre, ale oamenilor de afaceri, ale politicienilor şi ale membrilor conducerii [noastre]”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, el însuşi fiind inclus pe listă.

Membri ai cercului apropiat al preşedintelui Vladimir Putin sunt deja trecuţi pe o listă de sancţiuni americane impuse din cauza anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, deşi nici Putin şi nici şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, nu se află pe listă.

Casa Albă a afirmat luni că nu va impune imediat noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Pachetul de sancţiuni din 2017, care a dus la întocmirea aşa zisei “liste a oligarhilor”, a fost votat ca răspuns la presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Însă Kremlinul a negat acele acuzaţii.

“Lista oligarhilor” cuprinde persoane aflate în afara cercului lui Putin şi vizează în mod serios elita de afaceri a Rusiei, potrivit Reuters.

De altfel, lista reflectă un clasament realizat de revista Forbes şi publicat anul trecut, care cuprinde cei mai bogaţi ruşi, estimându-se că averea totală a oligarhilor luaţi în calcul era de aproape 400 miliarde de dolari.

Absenţi de pe “lista oligarhilor” sunt unele persoane care au legături strânse cu Putin, lucru care ar putea pune anumite întrebări în sânul elitei ruseşti.