SUA nu uită incidentul cu balonul spion: Aproape 40 de companii chineze puse pe lista de restricţii comerciale

Un pilot al Forţelor Aeriene ale SUA priveşte un balon de supraveghere suspectat a fi chinezesc în timp ce acesta plutea deasupra Statelor Unite continentale centrale, la 3 februarie 2023. (Prin amabilitatea Departamentului Apărării via Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Administraţia Biden a adăugat joi 37 de entităţi chineze pe o listă de restricţii comerciale, inclusiv unele pentru că ar fi sprijinit balonul spion care a survolat anul trecut Statele Unite, ceea ce a sporit tensiunile dintre Beijing şi Washington, potrivit Reuters.

De asemenea, Departamentul Comerţului al SUA a precizat că a adăugat pe listă unele unităţi ale China Electronics Technology Group pentru că ar fi încercat să obţină tehnologie americană pentru a sprijini capacităţile tehnologice cuantice ale Chinei, "ceea ce are ramificaţii serioase pentru securitatea naţională a SUA", din cauza aplicaţiilor lor militare.

Presa a afirmat că grupul de stat China Electronics Technology Group este un furnizor de top de echipamente militare.

China Electronics Technology Group nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Ambasada Chinei la Washington a calificat demersul drept "coerciţie economică flagrantă şi intimidare în domeniul tehnologiei" şi a declarat că China va proteja în mod hotărât drepturile legale ale firmelor şi instituţiilor chineze.

Anunţul arată că administraţia Biden continuă să pedepsească Beijingul în legătură cu balonul spion, care a plutit în derivă deasupra Statelor Unite în februarie 2023, alimentând indignarea politică la Washington şi determinându-l pe secretarul de stat Antony Blinken să anuleze o călătorie în China.

În acea lună, Departamentul Comerţului a adăugat cinci companii şi un institut de cercetare pe lista entităţilor pentru că au sprijinit "eforturile de modernizare militară ale Chinei, în special programele aerospaţiale ale Armatei Populare de Eliberare (APL), inclusiv dirijabile şi baloane".

Ministerul de Externe al Chinei afirmase că a fost vorba despre un balon meteorologic care a ieşit de pe traseu şi a acuzat Statele Unite că reacţionează exagerat.

Lista de restricţii comerciale, cunoscută sub numele de lista entităţilor, a fost folosită de către Statele Unite pentru a stopa fluxul de tehnologie către China, pe fondul temerilor că Beijingul ar putea să o folosească pentru a-şi consolida capacităţile militare.

Adăugarea pe listă îngreunează sarcina furnizorilor americani de a livra produse entităţilor vizate.

Joi, administraţia Biden a adăugat, de asemenea, câteva entităţi chineze pe listă pentru că au încercat să obţină componente americane pentru fabricarea de drone care să fie folosite de armata chineză, iar altele pentru că le-au trimis în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor