SUA negociază cu aliaţii europeni un “supliment” la acordul nuclear iranian

SUA şi puterile europene negociază o completare la acordul nuclear iranian care va aborda programul Iranului de dezvoltare de rachete balistice şi implicarea acestuia în conflictele din Orientul Mijlociu, a afirmat un diplomat american.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Delegatul american Brian Hook a precizat că aliaţii au purtat vineri, la Viena, discuţii “foarte utile” despre un acord “suplimentar”, potrivit Reuters, care a susţinut că Marea Britanie, Franţa şi Germania au propus noi sancţiuni UE împotriva Iranului din cauza programului său de rachete balistice şi a rolului în războiul civil sirian.

Hook a declarat că preşedintele american Donald Trump doreşte să încheie un acord secundar cu cei trei semnatari europeni ai acordului nuclear din 2015, referitor la programul de rachete al Teheranului şi intervenţiile acestuia în conflictele din Siria şi Yemen.

Totodată, Trump doreşte să se încheie un acord secundar, prin care să se corecteze ce a declarat a fi “lipsuri dezastruoase” în acordul nuclear din 2015, în special limitele privind inspecţiile la potenţiale centre nucleare iraniene de către agenţia de monitorizare a ONU, precum şi termenul de expirare programat privind limitări cheie aplicate activităţilor nucleare iraniene, precum îmbogăţirea uraniului, după 10 ani de derulare a acordului.

“Pentru ca Statele Unite să rămână în acord, SUA şi Europa trebuie să ajungă la o înţelegere privind inspecţiile şi rachete balistice de rază lungă”, a precizat Hook.

Hook a menţionat că Trump a cerut negociatorilor să definitiveze acordul până în 12 mai, când liderul american trebuie să decidă dacă va prelungi regimul de relaxare a sancţiunilor americane impus Iranului, aşa cum este prevăzut în acordul nuclear din 2015.

Hook a mai afirmat că obiectivul Washingtonului privind presiunile pentru reducerea implicării Teheranului în conflictele regionale este acela de a schimba comportamentul regimului iranian.

Adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, care a participat vineri la o întâlnire separată a semnatarilor acordului nuclear în Viena, a afirmat că Teheranul se opune cu tărie schimbărilor urmărite de Trump.

Araghchi a precizat că Iranul nu va fi de acord să renegocieze prevederile nucleare ale tratatului, însă a indicat că Teheranul ar putea fi dispus să participe la discuţii privind rachetele balistice şi conflictele regionale dacă consideră că pactul nuclear este implementat în întregime.

Între timp, Reuters a susţinut vineri că noile sancţiuni UE propuse de Londra, Berlin şi Paris urmăresc de asemenea să satisfacă cererile lui Trump şi să îl convingă pe acesta să nu se retragă din acordul nuclear.

Citând două persoane familiare cu această problemă, Reuters a declarat că un document care evidenţiază propunerea privind noile sancţiuni a fost trimis vineri către capitalele din UE pentru a evalua nivelul sprijinului pentru potenţialele noi sancţiuni. Potrivit rnormelor Uniunii, toţi cei 28 de membri trebuie să cadă de acord asupra sancţiunilor.

Documentul a precizat că noile sancţiuni vor viza persoane şi organizaţii implicate în dezvoltarea de rachete balistice iraniene şi în rolul Teheranului de a susţine guvernul sirian în cei 8 ani de război civil cu rebelii suniţi.

Reuters a mai susţinut că documentul menţionează faptul că Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt implicate în “discuţii intense” cu administraţia Trump pentru a “obţine o reconfirmare clară şi durabilă a menţinerii SUA ca semnatar al acordului nuclear şi după 12 mai”.

Documentul a sugerat că noile sancţiuni “vor viza miliţii şi comandanţi” şi iau în considerare sancţiunile existente ale blocului privind Siria, care includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activlor şi interzicerea afacerilor cu diverse companii publice sau private.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe