SUA: Fost doctor al echipei de gimnastică condamnat la 175 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale

Larry Nassar
Larry Nassar (Jeff Kowalsky/AFP/Getty Images)

Larry Nassar, care a ocupat o vreme îndelungată postul de doctor al lotului naţional de gimnastică al SUA, a fost condamnat la 175 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual tinerele gimnaste.

La câteva zile după ce aproximativ 160 dintre victimele lui Nasser - inclusiv gimnaste medaliate cu aur la Jocurile Olimpice - au depus mărturie la o instanţă din Michigan, judecătoarea Rosemarie Aquilina din districtul Ingham a anunţat miercuri verdictul.

“Tocmai v-am semnat mandatul de condamnare la moarte”, i-a spus judecătoarea Aquilina lui Nassar în momentul anunţării pedepsei.

“Este o onoare şi un privilegiu să vă condamn, pentru că nu meritaţi să ieşiţi vreodată din închisoare”, a adăugat ea.

Nassar, în vârstă de 54 de ani, a pledat vinovat în noiembrie 2017 la şapte capete de acuzare privind atac sexual de primul grad în districtul Ingham, precum şi la alte trei capete de acuzare în districtul Eaton, unde va fi condamnat săptămâna următoare. El a primit deja o sentinţă de 60 de ani şi se află într-o închisoare federală pentru acuzaţii de pornografie infantilă.

Numeroase femei din SUA şi Marea Britanie au început recent să discute despre hărţuirile şi atacurile sexuale la care au fost supuse la locurile de muncă, inclusiv în mass media, industria divertismentului sau în mediile politice.

Anul trecut, Harvey Weinstein, un bine cunoscut regizor de la Hollywood, a fost acuzat de zeci de femei, inclusiv actriţe, de viol, hărţuire sexuală şi atac sexual. Scandalul declanşat de Weinstein s-a repercutat într-o serie de domenii.