SUA face presiuni asupra membrilor G7 să accepte un pachet de ajutor de 50 de miliarde dolari pentru Ucraina

Joe Biden (Facebook/joebiden)
Redacţia
06.05.2024

Ca parte a celui mai recent şi controversat demers al aliaţilor occidentali (cel puţin unii dintre ei) de a confisca activele suverane ruseşti şi de a le da Ucrainei, administraţia preşedintelui american Joe Biden conduce discuţii între naţiunile din grupul G7 pentru ca acestea să accepte un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de până la 50 de miliarde de dolari, potrivit Zero Hedge.

"În mod ideal, acesta este un lucru la care am dori ca întregul G7 să participe, să fie parte, nu doar ca Statele Unite să facă acest lucru singure", a declarat şefa Trezoreriei americane, Janet Yellen, pentru Bloomberg. Ea a confirmat, de asemenea, că ţările din G7 "discută" în prezent acest plan.

Pachetul ar urma să fie finanţat din dobânzile acumulate prin intermediul investiţiilor care utilizează active ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, îngheţate în prezent în băncile occidentale. Cea mai mare parte a fondurilor îngheţate se află în bănci europene, iar unii lideri UE se tem că rezultatul final ar fi o reacţie devastatoare şi neîncredere globală în sistemul său bancar.

Se spune că, în prezent, aceste active îngheţate în Uniunea Europeană (aproximativ 280 de miliarde de dolari) generează anual aproximativ 5 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari) în profituri excepţionale.

Potrivit Bloomberg, aproximativ 159 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate au generat un profit net de 557 de milioane de euro (601 milioane de dolari) începând cu 15 februarie, arată rezultatele financiare ale Euroclear pentru primul trimestru, adăugând că, de anul trecut, aceste active au generat un profit net de aproximativ 3,9 miliarde de euro.

Activele suverane ruseşti îngheţate ar putea creşte până la 190 de miliarde de euro până în 2028, pe măsură ce ajung la maturitate şi se transformă în numerar, a declarat una dintre persoane.

SUA speră că se poate ajunge la un acord de consens pentru planul său până la reuniunea G7 din iunie, din Italia, unde ar putea fi semnat. Oficialii administraţiei Biden au lansat recent concepte precum "obligaţiuni de libertate" pentru a vinde ideea în rândul aliaţilor.

Ca răspuns, Kremlinul a promis că va fi "extrem de dur" cu "hoţii" care îşi însuşesc ceea ce aparţine Rusiei. "Având în vedere că ţara noastră a calificat acest lucru drept furt, atitudinea noastră va fi una faţă de nişte hoţi", a declarat anterior purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Aliaţii occidentali, din cauza disperării din ultima vreme cu privire la diminuarea muniţiilor Ucrainei, au devenit creativi şi au încercat să găsească portiţe de scăpare pentru a elibera fonduri suplimentare care ar putea fi folosite în efortul de război.

Între timp, Marea Britanie a fost în fruntea ţărilor care susţin că toate activele ruseşti subiacente ar trebui confiscate şi folosite pentru Ucraina.

"Punctul nostru de vedere este simplu: într-o zi, Rusia va trebui să plătească despăgubiri şi nu are sens să le aşteptăm. Are mai mult sens să folosim activele îngheţate şi să punem la dispoziţie aceşti bani acum", a declarat în martie ministrul britanic de Externe, David Cameron.

De atunci, Marea Britanie şi-a menţinut poziţia, alăturându-se, de asemenea, planului ambiţios al Washingtonului de confiscare a activelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor