SUA emite mandate de arestare pentru foşti directori de la Volkswagen

Autorităţile americane au emis mandate internaţionale de arestare pe numele a cinci foşti directori ai Volkswagen pentru rolul în scandalul Dieselgate. Germania a refuzat să îi predea Statelor Unite.
Sigla Volkswagen
Sigla Volkswagen (Sean Gallup/Getty Images)

Autorităţile americane au emis mandate de arestare internaţionale pentru cinci foşti directori ai gigantului auto Volkswagen (VW) ca urmare a implicării lor în scandalul emisiilor – cunoscut sub numele de Dieselgate, a precizat joi publicaţia germană Süddeutsche Zeitung.

Foştii directori VW sunt acuzaţi de conspirare la comiterea de fraudă şi încălcarea legilor americane privind protecţia mediului, conform raportului. Publicaţia a adăugat că cel puţin doi dintre ei au fost apropiaţi ai fostului director general al VW Martin Winterkorn.

VW a încercat să pună capăt valului de efecte negative cauzate de dezvăluirile făcute în 2015 că unele dintre modelele sale Diesel au avut instalat un program care a înşelat în mod deliberat testele pentru emisii. Scandalul care a urmat dezvăluirilor a dus la demisia lui Winterkorn.

Potrivit rapoartelor publicaţiei Süddeutsche Zeitung, Germania nu i-ar preda pe cei cinci suspecţi autorităţilor americane. Totuşi, ca urmare a emiterii mandatelor de arestare internaţionale aceştia nu pot călători în afara graniţelor Germaniei, întrucât majoritatea ţărilor respectă mandatele Interpolului.

Dacă se confirmă, mandatele de arestare vor marca cea mai recentă mişcare făcută de SUA pentru a aduce în faţa justiţiei angajaţii VW suspectaţi de intenţii frauduloase prin ocolirea normelor de protecţia mediului.

În luna ianuarie, agenţii federali americani l-au arestat pe directorul Departamentului VW responsabil de respectarea reglementărilor de mediu din SUA. Bărbatul a lucrat la acel departament, cu sediul în Michigan, timp de mai mulţi ani.

Conform procurorilor, bărbatul a fost complice la vânzarea a aproximativ 600.000 de automobile care nu au respectat standardele americane privind emisiile. El ar putea primi până la 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.