SUA doboară o dronă “pro-Assad” pe fondul amplificării tensiunilor din Siria

O dronă de producţie iraniană, care a manifestat “intenţii ostile” în timp ce s-a apropiat de un avanpost al forţelor aliate, a fost doborâtă de forţele americane. Coaliţia condusă de SUA în Siria a precizat că nu va “tolera nicio intenţie şi acţiune ostilă din partea forţelor care susţin regimul” sirian.
Avion de luptă american F-15.
Avion de luptă american F-15. (wikipedia.org)

Coaliţia condusă de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic a anunţat marţi că forţele americane au doborât o dronă înarmată “pro-Assad” după ce aceasta a manifestat “intenţii ostile”.

Un avion de luptă F-15E a doborât drona iraniană după ce aceasta “a fost observată avansând către o poziţie a coaliţiei”.

“Când drona înarmată şi-a continuat înaintarea spre poziţia coaliţiei, fără să devieze de la cursul său, a fost doborâtă”, potrivit unei declaraţii publicate de reprezentanţii Inherent Resolve, numele operaţiunii desfăşurate de coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

Este cel de-al treilea incident din luna iunie în care forţele conduse de SUA au doborât un avion sau o dronă afiliate guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Duminică, 18 iunie, armata americană a doborât un avion de luptă sirian în apropierea oraşului Raqqa după ce acesta a lansat muniţii în apropierea Forţelor Democrate Siriene, susţinute de SUA, care luptau pentru recuperarea localităţii din mâinile jihadiştilor.

Incidentul de duminică a amplificat tensiunile dintre guvernul sirian şi aliaţii săi, pe de o parte, şi coaliţia condusă de SUA, pe de altă parte. Rusia a suspendat un canal de comunicare militar şi luni a ameninţat că va ataca avioanele coaliţiei care operează la vest de Râul Eufrat. Dar SUA a rămas neclintită în decizia sa, susţinând că forţele coaliţiei nu vor “tolera nicio intenţie şi nicio acţiune ostilă a forţelor pro-regim”.

“Coaliţia nu doreşte să lupte cu regimul sirian, cu forţele ruseşti sau cu forţele pro-regim, dar nu va ezita să apere coaliţia şi forţele partenere în faţa oricărei ameninţări”, scrie în declaraţie.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise şi jumătatea din populaţia Siriei a fost strămutată începând cu 2011, când forţele regimului Assad au lansat o campanie sângeroasă de suprimare a protestelor paşnice care cereau eliberarea deţinuţilor politic şi demisia lui Assad.

De atunci, conflictul a căpătat mai multe faţete, implicând superputeri globale, actori regionali, organizaţii teroriste şi grupuri rebele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe