SUA devine oficial republică bananieră: FBI-ul o face din nou scăpată pe Clinton în scandalul emailului privat

Scandalurile care cuprind clanul Clinton, dar mai ales modul în care presa şi instituţiile americane reacţionează la ele, ameninţă să distrugă statul american şi să arunce SUA într-o criză constituţională
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. (Captură Foto)

James Comey, director al Biroului Federal american de Investigaţii (FBI), a declarat duminică legiuitorilor americani că o serie de emailuri nou descoperite privind o investigaţie asupra utilizării, de către candidatul prezidenţial democrat Clinton, a unui server de email privat în perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat nu justifică formularea de acuzaţii.

Luna trecută, Comey a informat membrii Congresului că Biroul a descoperit noi emailuri care justificau revizuirea concluziilor sale din luna iulie când, la fel, a declarat că împotriva lui Hillary Clinton şi a consilierilor săi nu ar trebui formulate acuzaţii pentru utilizarea unui server de email privat.

Noile emailuri au fost descoperite în timpul unei investigaţii separate asupra fostului congresman Anthony Weiner, soţul înstrăinat al principalului consilier al lui Clinton, Huma Abedin, a declarat ziarului american New York Times o sursă apropiată de investigaţie.

Comey a fost puternic criticat de oficiali, Casa Albă şi personalul de campanie al lui Clinton pentru că nu a furnizat alte informaţii când a anunţat Congresul în privinţa redeschiderii investigaţiei împotriva candidatei democrate.

După anunţul făcut duminică de Comey, candidatul prezidenţial republican Donald Trump a acuzat FBI-ul de incorectitudine. La un miting electoral într-o suburbie din Detroit, SUA, Trump a declarat că ar fi fost imposibil ca FBI-ul să evalueze într-o perioadă atât de scurtă de timp ceea ce s-a raportat a fost aproximativ 650.000 de emailuri.

“Hillary Clinton este vinovată. Ea o ştie, FBI-ul o ştie. Poporul o ştie”, a susţinut Trump, insistând că fostul secretar de stat Clinton este protejată de un “sistem corupt”.

Cazul serverului privat a fost plin de surprize şi a avut un impact negativ asupra campaniei democratei, care se va înfrunta cu Trump marţi, 8 noiembrie, în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Mai mult, procurorul general Loretta Lynch se confruntă cu un proces federal pentru a da detalii în legătură cu o întâlnire pe care a avut-o cu fostul preşedinte, Bill Clinton, cu câteva zile înainte să ia o decizie privind soarta soţiei sale, Hillary Clinton.

Întâlnirea din luna iunie a avut loc cu doar o săptămână înainte ca Departamentul american al Justiţiei, pe care îl conduce Lynch, să renunţe la ancheta asupra serverului privat de email utilizat de Hillary în perioada în care era secretar de stat. În ciuda faptului că Lynch a insistat că la întâlnirea de 30 de minute s-au discutat probleme legate de golf şi nepoţi, scandalul a declanşat o avalanşă politică, fiind pusă sub semnul întrebării independenţa Departamentului Justiţiei.

De asemenea, scandalul emailului privat l-a atras în horă şi pe preşedintele american Barack Obama. Noi emailuri publicate recent de WikiLeaks au arătat că Obama a ştiut despre acel server al lui Clinton înainte ca scandalul să ajungă pe primele pagini ale ziarelor.

Documente publicate în luna septembrie de către FBI au arătat că cel puţin un oficial al Departamentului de Stat a declarat investigatorilor că a existat presiune din partea oficialilor de rang înalt ai departamentului pentru a induce în eroare publicul în ceea ce priveşte informaţiile secrete existente în emailurile gestionate de Clinton pe adresa privată înainte ca acestea să fie făcute publice.