SUA desfăşoară 10 rachete cu rază lungă aer-sol în Coreea de Sud

Rachetă americană JASSM AGM-158.
Rachetă americană JASSM AGM-158. (Wikipedia.org)

Forţele americane din Coreea (USFK) au desfăşurat cel puţin 10 rachete aer-sol JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles) la baza aeriană din Kunsan, localizată la vest de oraşul Gunsan, în provincia sud-coreeană Jeolla, la aproximativ 180 km sud de capitala Seul, conform rapoartelor media sud-coreene.

Mai multe surse în sectorul apărării au confirmat luni că rachetele de rază lungă ghidate şi de precizie au fost desfăşurate pe teritoriul sud-coreean şi că forţele americane intenţionează să desfăşoare un exerciţiu cu aceste rachete în cazul unui al şaselea test nuclear nord-coreean. “Din informaţiile pe care le deţin, USFK consideră că trebuie să facă public un exerciţiu cu muniţie reală ce implică rachete JASSM în cazul în care Coreea de Nord lansează o altă provocare strategică, precum un al şaselea test nuclear”, a declarat o sursă a agenţiei de ştiri Yonhap.

Racheta JASSM AGM-158, produsă de Lockheed Martin, este o rachetă de croazieră de rază lungă capabilă să evite radarul şi proiectată să distrugă sisteme de apărare aeriene ostile şi ţinte bine apărate. Raza de acţiune a rachetei este de aproximativ 370 km.