SUA: Departamentul pentru Agricultură, dat în judecată pentru că a ascuns informaţii privind OMG-urile

(Scott Olson / Getty Images)

Un grup pentru protejarea siguranţei alimentare a dat în judecată marţi o agenţie a Departamentului de Agricultură din SUA, susţinând că aceasta a reţinut în mod ilegal informaţii publice legate de culturile modificate genetic, conform Business Insider.

Procesul – intentat de Center for Food Safety (CFS) împotriva USDA's Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) – susţine că, pe durata a peste 13 ani, agenţia de reglementare a încălcat de zeci de ori Freedom of Information Act, refuzând să furnizeze, după cum i s-a cerut, informaţii legate de noile regulamente privind organismele modificate genetic (OMG). Regulamentele respective au fost propuse de APHIS în 2008 dar au fost retrase la începutul acestui an.

Agenţia mai este acuzată că nu a răspuns, după cum i s-a cerut, la întrebările legate de manipularea grâului modificat genetic care a fost descoperit crescând necontrolat pe un câmp din Oregon în 2013. Acel incident a dus la o reducere a exporturilor americane de grâu deoarece pieţele străine s-au temut de existenţa unor culturi contaminate.

Procesul susţine că APHIS a eşuat de asemenea să răspundă la cereri sau a ascuns date privind manipularea altor culturi experimentale despre care CFS consideră că au evitat procesul de evaluare şi reglementare.

Cererile au acoperit culturi modificate genetic pentru grâu, orez, salată, sfeclă de zahăr, porumb şi altele. Amânările în privinţa furnizării de informaţii s-au întins pe durata a câţiva ani în cazul unora dintre aceste cereri şi acest lucru reprezintă o încălcare a legii federale privind furnizarea de informaţii publice.

De ani de zile, grupurile de susţinere, legiuitorii şi diverşi critici au declarat că legile americane în privinţa reglementării OMG-urilor sunt prea relaxate.

Unele evenimente de contaminare cu OMG-uri au dus la retragerea de alimente de pe piaţă şi au afectat comerţul.

În luna iulie, Casa Albă a cerut APHIS şi altor două agenţii americane care monitorizează produsele modificate genetic - Environmental Protection Agency şi Food and Drug Administration – să îşi îmbunătăţească şi să îşi modernizeze cadrul de reglementare pentru a întări încrederea publică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură