SUA avertizează cetăţenii din China după ce un angajat consular suferă o leziune cerebrală “anormală”

Ambasada americană din China a declarat că un angajat a acuzat “senzaţii anormale de zgomot şi presiuni”, incidentul amintind de cazul diplomaţilor americani din Cuba care au suferit simptome bizare începând cu 2016.
Ambasada SUA din Beijing, China
Ambasada SUA din Beijing, China (Wikimedia.org)

Un angajat al Consulatului american din oraşul chinez sudic Guangzhou a afirmat că are “senzaţii anormale de zgomot şi presiune” care au dus la o leziune cerebrală uşoară, a afirmat miercuri ambasada SUA din China.

Ambasada a precizat că nu ştie în prezent ce anume a cauzat simptomele şi că nu are cunoştinţă de alte situaţii similare în China, potrivit Deutsche Welle.

Incidentul aminteşte de o serie de simptome misterioase suferite de diplomaţi americani şi canadieni în Cuba, primele cazuri fiind raportate la sfârşitul anului 2016, însă ambasada a declarat că nu se poate face legătura pe moment între cele două situaţii.

Ambasada SUA a emis o alertă vizând sănătatea pentru cetăţenii americani din China.

“Dacă constataţi orice fel de fenomen auditiv sau senzorial acut, însoţit de sunete neobişnuite, nu încercaţi să localizaţi sursa. Mutaţi-vă într-un loc unde nu se aud sunetele”, precizează textul alertei.

Investigaţii în derulare

Angajatul consular, al cărui nume nu a fost publicat, a raportat o varietate de “simptome fizice” care s-au manifestat în intervalul de timp scurs între sfârşitul anului trecut şi luna aprilie a acestui an, a declarat ambasada americană.

Bărbatul a fost trimis în SUA pentru investigaţii suplimentare, a precizat instituţia diplomatică, adăugând că angajatul a suferit o leziune cerebrală traumatică uşoară (LCTU).

Atât Departamentul de Stat american, cât şi guvernul comunist chinez investighează incidentul, a precizat ambasada.

“Nu putem în acest moment să conectăm incidentul cu ceea ce s-a întâmplat în Havana, dar investigăm toate posibilităţile”, a afirmat un oficial al ambasadei SUA.

Afecţiuni misterioase

În Cuba, aproximativ 24 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor au suferit o serie de afecţiuni - printre care pierderea auzului, greaţă, dureri de cap şi pierderi de echilibru - deseori după ce au auzit un sunet neobişnuit.

Incidentele încă neelucidate au cauzat o ruptură în relaţiile deja şubrede între SUA şi Cuba. Washingtonul a expulzat 15 diplomaţi cubanezi din SUA pentru eşecul Cubei de a-i proteja angajaţii.

De asemenea, Departamentul de Stat a ordonat ca o parte a angajaţilor ambasadei şi membrii de familie ai întregului personal să plece din Havana.

Investigatorii au urmărit diverse teorii, inclusiv posibilitatea unui atac sonic, utilizarea unei arme electromagnetice sau a unui dispozitiv defect folosit pentru spionaj.

La rândul ei, Canada a retras din Cuba membrii familiilor angajaţilor ambasadei în Havana. Măsura a fost luată după ce 10 canadieni au fost afectaţi de boli ciudate care au inclus dureri de cap, sângerări nazale, stări de greaţă, ameţeală, pierderea auzului şi pierderea memoriei pe termen scurt. Şi în acest caz, aceste simptome au fost asociate cu presupuse “atacuri sonice” asupra locuinţelor şi camerelor de hotel ale diplomaţilor din capitala cubaneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe