SUA avertizează că Internetul ar putea fi devastat de războiul cibernetic

(Getty Images)

În timp ce administraţia americană a emis un avertisment cu privire la tentativele de hacking ale agenţilor nord-coreeni, un nou raport susţine că SUA se află într-un “moment pre-9/11” în ceea ce priveşte securitatea cibernetică la nivel naţional.

Departamentul SUA pentru Securitatea Internă a emis marţi un avertisment vizând acţiunile de hacking ce folosesc un malware numit FALLCHILL, care permite hackerilor să monitorizeze şi să perturbe sistemele infectate. Malware-ul este în mod normal descărcat în necunoştinţă de cauză pe calculatoare atunci când utilizatorii acestora vizitează un website care a fost compromis.

Alerta, menită să ajute industria privată să evite un viitor atac, a inclus o serie de adrese IP despre care FBI-ul a precizat că au legătură cu activitatea de hacking.

Între timp, Consiliul Consultativ pentru Infrastructură Naţională (NIAC) a prezentat Casei Albe constatările despre o analiză efectuată pe baza unui ordin executiv asupra infrastructurii Internetului din SUA. Consiliul a descoperit că există un “pericol clar şi prezent” pentru reţelele guvernamentale federale şi pentru infrastructura critică americană.

Raportul Consiliului susţine:

Atacurile cibernetice de astăzi sunt tot mai periculoase şi direcţionate, proiectate de actori avansaţi pentru a afecta sau perturba infrastructura critică a Statelor Unite care furnizează servicii vitale, în special electricitate şi servicii financiare. Atacatorii pot produce pagube infrastructurii fizice prin infiltrarea în sistemele digitale care controlează procesele fizice, afectând echipamente specializate şi perturbând servicii vitale fără un atac fizic. Atunci când un atac cibernetic comis de un stat naţional asupra infrastructurii americane plasează companiile private pe prima linie, acest lucru reprezintă o provocare diferită de toate celelalte la adresa securităţii naţionale. Este imperativ ca rolurile Federale şi private în apărarea acestor sisteme să fie aliniate şi să se susţină reciproc.

De asemenea, raportul mai susţine că NIAC a descoperit faptul că, în timp ce SUA are resurse pentru a se apăra efectiv împotriva atacurilor cibernetice, totuşi nu îşi atinge obiectivele din cauza dezorganizării şi lipsei de atenţie. Raportul mai susţine:

Provocările identificate de NIAC sunt binecunoscute şi reflectate în mai multe studii. Există o fereastră de oportunitate îngustă şi trecătoare înainte să fie organizat şi lansat un atac cibernetic hotărâtor, de nivelul 9/11. Cerem administraţiei [SUA] să folosească acest moment de anticipare pentru a lua măsuri îndrăzneţe şi decisive.

Subliniind că “acum este momentul pentru a acţiona”, raportul NIAC concluzionează că SUA trebuie să nu se mai limiteze doar la studierea problemelor şi provocărilor şi să înceapă să ia “măsuri semnificative” pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică.