SUA aplică sancţiuni unor judecători ai Curţii Supreme din Venezuela

Statele Unite au acuzat mai mulţi judecători ai Curţii Supreme din Venezuela că abuzează de puterea lor, în condiţiile în care tulburările politice şi violenţele zguduie naţiunea. Preşedintele american a promis că va lucra cu aliaţii regionali pentru a pune capăt violenţelor.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin. (Getty Images)

Departamentul Trezoreriei SUA a plasat, joi, pe lista sa neagră opt membri ai Curţii Supreme din Venezuela şi aliaţi apropiaţi ai preşedintelui ţării, Nicolas Maduro.

Noile sancţiuni îl vizează pe preşedintele Curţii Supreme, Maikel Moreno, şi alţi şapte judecători care, în luna martie, au semnat o decizie pentru confiscarea puterilor Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie.

Decizia judecătorilor a fost condamnată dur pe plan internaţional şi a declanşat un val de proteste anti-guvernamentale violente aproape zilnic în întreaga Venezuela. Ulterior, Curtea şi-a schimbat parţial decizia, dar manifestaţiile au continuat şi sunt deja în a şaptea săptămână. Cel puţin 43 de persoane au fost ucise în timpul protestelor stradale.

“Membrii Curţii Supreme de Justiţie [din Venezuela] au amplificat situaţia interferând constant cu autoritatea ramurii legislative”, a declarat Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane. “Prin impunerea acestor sancţiuni specifice, SUA susţine poporul venezuelean în eforturile sale de a proteja şi promova guvernarea democratică în ţara lor”.

Decizia de joi a Departamentului Trezoreriei a marcat cel de-al doilea caz în care administraţia Trump a impus sancţiuni împotriva oficialilor venezueleni, confiscându-le activele deţinute în SUA şi interzicând fiecărei companii sau persoane fizice să facă afaceri cu oficialii respectivi.

În luna februarie, SUA a aplicat sancţiuni împotriva vicepreşedintelui venezuelean Tareck El Aissami, acuzându-l de complicitate într-o reţea internaţională specializată în trafic de droguri.

Soluţii

Preşedintele american Donald Trump a promis joi că va colabora împreună cu aliaţii sud-americani pentru a găsi o cale de soluţionare a violenţelor care au cuprins Venezuela în ultimele aproape două luni.

La o conferinţă de presă în Washington împreună cu omologul său columbian, Juan Manuel Santos, Trump a declarat că SUA şi Columbia vor conlucra pentru a pune presiune asupra Venezuelei să abordeze problema protestelor anti-guvernamentale şi a tulburărilor politice din ţară.

“Un stat venezuelean stabil şi paşnic este în bebeficiul întregii emisfere. Vom colabora cu Columbia şi alte ţări în problema Venezuelei.”, a declarat Trump reporterilor.

Pe lângă valul recent de tulburări şi proteste, economia Venezuelei a fost lovită în ultimii doi ani de recesiune şi controale valutare. Cândva cea mai prosperă ţară a regiunii şi cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, administrarea economică a ţării de către guvernul socialist a dus la o creştere a inflaţiei la 800% în 2016 şi la lipsuri cronice de alimente, medicamente şi alte produse de bază.