SUA aplică noi sancţiuni asupra unor persoane şi entităţi care lucrează cu companii aeriene iraniene

Avion al companiei aeriene iraniene Pouya Air
Avion al companiei aeriene iraniene Pouya Air (Wikimedia.org)

SUA a impus noi sancţiuni împotriva a nouă cetăţeni şi companii din Iran şi Turcia, precum şi împotriva entităţilor care furnizează produse şi servicii către patru companii aeriene iraniene.

Sancţiunile anunţate joi de Departamentul Trezoreriei SUA vizează entităţi care cooperează cu companiile iraniene Mahan Air, Caspian Air, Meraj Air şi Pouya Air.

Departamentul Trezoreriei a susţinut într-o declaraţie că entităţile sancţionate oferă o punte de legătură Forţei Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.

Declaraţia a susţinut că Pouya Air şi Caspian Airlines au transportat arme, soldaţi şi bani către aliaţi ai Iranului din Siria şi Liban. În plus, Trezoreria SUA a ameninţat că va sancţiona entităţile care oferă drepturi de aterizare sau servicii pentru avioanele acestor companii aeriene.

Săptămâna trecută, SUA i-a sancţionat pe guvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Valiollah Seif şi pe un alt oficial senior al instituţiei pentru presupusa asistenţă acordată Forţei Quds şi pentru sprijinirea miliţiei libaneze Hezbollah.

Cele mai recente sancţiuni anti-Iran au fost adoptate după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat în 8 mai că se retrage din acordul nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

Trump a promis de asemenea că va reinstaura sancţiunile nucleare americane împotriva Iranului şi va impune „cel mai ridicat nivel” de interdicţii economice asupra Republicii Islamice.

Două zile mai târziu, în 10 mai, Trezoreria SUA a sancţionat şase cetăţeni iranieni şi trei entităţi iraniene pentru presupusa operare a unei reţele de schimb valutar care ar fi transferat milioane de dolari Forţei Quds.

Iranul a declarat că va rămâne în JCPOA pentru moment, pe durata negocierilor care vor avea loc în săptămânile următoare cu ceilalţi semnatari ai acordului, urmând ca apoi să ia o decizie finală privind rolul său viitor în acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe