SUA anunţă retragerea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Administraţia Trump a anunţat retragerea SUA dintr-un alt organism global major – de această dată, Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Mişcarea a avut loc la o zi după ce UNHRC a criticat politicile lui Trump privind imigraţia.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

SUA a declarat că doreşte să se retragă din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), au confirmat marţi doi oficiali americani pentru NBC News. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.

Administraţia Trump a ameninţat că se va retrage din organizaţia pentru drepturile omului în luna martie, citând o atitudine părtinitoare a UNHRC împotriva Israelului, conform Euronews. Mişcarea are loc după ce SUA s-a retras deja din două acorduri globale majore: cel pentru climat din Paris şi cel nuclear cu Iranul.

“Când Consiliul pentru Drepturile Omului tratează Israelul mai rău decât pe Coreea de Nord, Iran şi Siria, atunci Consiliul se comportă nesăbuit, nu îşi merită numele. Este momentul ca statele care ştiu mai bine să ceară schimbări”, a susţinut Haley într-o declaraţie făcută în luna martie, referindu-se la adoptarea de către UNHRC a cinci rezoluţii de condamnare a Israelului. “SUA continuă să evalueze apartenenţa noastră la Consiliul pentru Drepturile Omului. Răbdarea noastră nu este nelimitată”.

Administraţii americane precedente şi-au exprimat de asemenea temeri cu privire la UNHRC, deseori punând sub semnul întrebării disponibilitatea acestuia de a accepta în rândurile sale state cunoscute pentru încălcarea drepturilor omului precum China sau Venezuela.

“Statele Unite se retrag oficial din Consiliulpentru Drepturile Omului al ONU”, a declarat marţi Halley, care a fost susţinută de Pompeo, care a numit Consiliul un organism “ipocrit”.

“Nu ne îndoim că a fost creat cu bună credinţă, dar trebuie să fim cinstiţi: Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU este un slab apărător al drepturilor omului”, a precizat secretarul de stat american.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce Comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a criticat politica “toleranţei zero” a administraţiei Trump privind imigraţia, care a rezultat în separarea a aproximativ 2.000 de copiii de părinţii lor la frontiera americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe