Studiu: vulcanul Etna se „deplasează” spre oraşul Giarre

Deplasarea muntelui Etna în ansamblu a fost studiată de un grup de cercetători, care susţin că fenomenul continuă să fie monitorizat, chiar dacă nu reprezintă o ameninţare iminentă.
Erupţia vulcanului Etna, în noaptea de luni spre marţi
Erupţia vulcanului Etna, în noaptea de luni spre marţi (Captură)

O echipă de cercetători din Regatul Unit şi Franţa au găsit dovezi care arată că Muntele Etna din Sicilia (Italia) se deplasează, de ani de zile, spre oraşul Giarre şi spre coasta Mediteraneană. Primele date referitoare la această deplasare naturală au fost publicate recent într-un articol în Bulletin of Volcanology, după 11 ani de monitorizare a acestui fenomen.

Vulcanul Etna este cel mai activ din Europa şi este situat în partea estică a insulei Sicilia. A erupt de aproximativ 200 de ori: data celei mai vechi erupţii fiind înregistrată în anul 1500 î.Hr., iar ultima în anul 2017.

Vulcanul sicilian a fost studiat de echipa condusă de John Murry timp de peste patru decenii. Ca parte a acestei investigaţii, semnatarii acestui studiu prezintă date extrem de precise obţinute cu ajutorul dispozitivelor GPS, situate în diferite puncte ale muntelui.

Datele obţinute cu ajutorul acestor dispozitive au permis echipei să observe că muntele s-a deplasat în ultimii 11 ani cu o rată medie de 14 milimetri pe an. Autorii indică faptul că, indiferent de activitatea vulcanică, muntele se mişcă în ansamblu, deoarece este situat pe o bază de sedimente libere pe o pantă de aproximativ trei grade. În particular, Etna se îndreaptă spre est-sud-est către oraşul Giarre; din fericire, călătoria va fi lungă, deoarece oraşul se află la aproximativ 15 km distanţă de munte.

Alunecarea muntelui Etna este primul fenomen de acest tip demonstrat într-un vulcan activ întreg. Autorii studiului semnalează că mişcarea detectată nu reprezintă o ameninţare iminentă pentru cei din jur, însă sugerează ca aceasta să fie luată în considerare în viitoarele studii şi supravegherea acestuia în cazuri de urgenţă.

Cercetări anterioare ale altor echipe au arătat că vulcanii care se mişcă pot suferi fisuri masive, deoarece partea muntoasă care se află în faţă la final poate ceda din cauza presiunii. Dar şi mai important, monitorizarea muntelui pentru detectarea eventualelor semne de erupţie iminentă necesită o explicaţie despre mişcarea muntelui pentru a oferi estimări rezonabile privind activitatea vulcanică, notează autorii.

Articol ştiinţific de referinţă: Gravitational sliding of the Mt. Etna massif along a sloping basement, Authors: John B. Murray, Benjamin van Wyk de Vries, Andy Pitty, Phil Sargent, Luke Wooller