Student american eliberat dintr-o închisoare nord-coreeană “în comă”

Studentul american Otto Warmbier a sosit în Ohio după ce a fost eliberat de Coreea de Nord, unde fusese condamnat la 15 ani de închisoare. Familia lui Warmbier a declarat că Otto se afla în comă de peste un an.
Studentul american Otto Warmbier soseşte pentru procesul său din Phenian în martie 2016.
Studentul american Otto Warmbier soseşte pentru procesul său din Phenian în martie 2016. (Getty Images)

Studentul Otto Warmbier a fost eliberat şi evacuat marţi din Coreea de Nord, după ce a fost ţinut captiv timp de 17 luni.

Eliberarea lui Warmbier a avut loc în urma unei rare intervenţii diplomatice pe lângă paranoicul regim comunist asiatic. Delegatul special al Departamentului de Stat american pentru Coreea de Nord, Joseph Yu, a călătorit în Phenian pentru a cere eliberarea studentului din “motive umanitare”.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat că Departamentul de Stat “a asigurat” eliberarea lui Warmbier, adăugând că departamentul său face presiuni pentru eliberarea altor trei americani închişi în închisorile din Coreea de Nord.

Nu este clar dacă SUA a fost forţată să facă unele concensii.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a declarat de asemenea că este “mult prea devreme pentru a spune” dacă eliberarea lui Warmbier ar putea duce la un dialog suplimentar între Washington şi Phenian.

Warmbier, un student în vârstă de 22 de ani la Universitatea din Virginia, a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către Înalta Curte a Coreei de Nord în martie 2016, după ce a mărturisit că a încercat să ia dintr-un hotel un banner politic.

Cu toate acestea procesele în Coreea de Nord sunt fictive, astfel că este neclar dacă studentul era agent american sau care era motivul vizitei acestuia în zonă.

Warmbier în comă

După evacuarea lui Warmbier din Coreea de Nord, Bill Richardson, un fost diplomat veteran care a jucat un rol în discuţiile din trecut cu Phenianul, a dezvăluit, după ce a discutat cu părinţii studentului, că acesta se află într-o comă adâncă timp de peste un an şi “are nevoie urgentă de îngrijiri medicale corespunzătoare în SUA”.

Potrivit mass mediei americane, Fred şi Cindy Warmbier, părinţii lui Otto, au fost înştiinţaţi de oficialii nord-coreeni că fiul lor a fost lovit de botulism după procesul său şi a intrat într-o comă după ce a înghiţit un somnifer.

Richardson a precizat că oficialii americani au aflat de starea medicală a lui Warmbier doar cu o săptămână mai devreme, adăugând că Phenianul “trebuie să explice, în termeni clari, cauza comei sale”.

Casa Albă neagă rolul lui Rodman în eliberarea studentului

Eliberarea lui Warmbier a coincis cu o vizită efectuată în Coreea de Nord de fostul star al baschetului american, Denis Rodman.

Rodman a călătorit în statul comunist izolat de patru ori începând cu 2013, ca parte a unei aşa zise misiuni vizionare de a intermedia un acord între SUA şi Coreea de Nord.

Dar Departamentul de Stat american a negat că ar exista vreo legătură între eliberarea lui Warmbier şi controversata vizită a fostului star NBA. De asemenea, Departamentul a precizat că administraţia preşedintelui american Donald Trump nu a autorizat vizita lui Rodman şi a avertizat americanii să nu călătorească în Coreea de Nord.