Stroganoff de vită cu paste - o mâncare clasică deosebit de gustoasă

Fiind deosebit de gustoasă, acest fel de mâncare de origine rusească, a cucerit întreaga lume, ajungând să fie servită în diferite variante, în cele mai selecte localuri sau evenimente.
Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Folosind bucăţi de muşchi sau fileu de vită, de multe căzute de la curăţarea fripturii de muşchi sau fileu de vită şi adăugând ceapă şi ciuperci ca ingrediente de bază, această mâncare se prepară relativ rapid, este foarte gustoasă şi are o aromă excelentă căreia îţi este greu să rezişti.

Se poate servi alături de paste făinoase, piure de cartofi sau orez fiert, în funcţie de preferinţă.

Ingrediente:

500 g bucăţele de muşchi sau file de vită, tăiată în fâşii 2 cm grosime şi 2-3 cm lăţime,

2 linguri de ulei,

6 linguri de unt (sau ulei - după preferinţă),

1 ceapă mare tăiată în felii subţiri,

250 g de ciuperci, tăiate în bucăţi groase,

1 cană de zeamă de oase,

1 pahar de vin,

1 cană de smântână,

1 lingură de muştar Dijon,

1 lingură de amidon,

1 linguriţă de boia de ardei,

1 linguriţă de mărar sau cimbru proaspăt tocat

350 g de paste făinoase

Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Carnea se taie în felii de 2 cm grosime şi se presară cu sare şi piper. Într-o tigaie mare, se pun la încălzit cele 2 linguri de ulei la foc mare, iar când acesta e înfierbântat se adaugă un strat de fâşii de carne. Carnea se lasă câte un minut pe fiecare parte, până ce prinde o pojghiţă maronie, ce are rolul de-a ţine carnea fragedă şi suculentă.

Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Carnea se scoate într-un vas şi se lasă deoparte. Se pune în tigaie următorul rând de fâşii şi folosind acelaşi procedeu, se prepară restul de carne.

Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)


După ce ultima serie de carne a fost scoasă din tigaie, se reduce focul la mediu, se adaugă 2 linguri de unt sau ulei şi ceapa tăiată julien. Se amestecă uşor până când ceapa devine sticloasă, aproximativ 2 minute, după care se pun ciupercile, sare şi puţin piper.

Se lasă să fiarbă până ce lichidul lăsat de ciuperci este aproape evaporat (cam 10 minute).

Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă zeama de carne şi vinul sau sucul de struguri cu oţet şi se fierbe în continuare cam un sfert de oră.

Se toarnă apoi smântâna proaspătă amestecată în prealabil cu o lingură de amidon, boia de ardei şi muştar Dijon, după care se adaugă bucăţile de carne lăsate deoparte cu tot cu zeama lăsată de carne.

Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se fierbe în continuare câteva minute ce până ce carnea este pătrunsă după preferinţă. Se potriveşte de sare şi piper, iar la sfârşit se adaugă mărarul sau cimbru tocat mărunt.

Stroganoff de vită
Stroganoff de vită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Între timp, se fierb pastele făinoase în apă sărată (10 g sare la litru de apă), până când acestea se înmoaie. După ce au fiert, pastele se scurg de apă şi se pun într-un vas. Cât sunt încă fierbinţi, se adaugă cele 4 linguri de unt sau ulei rămase şi se amestecă bine până ce untul sau uleiul se încorporează bine în paste.

Înainte de servire, se pun în farfurii mai întâi câte o porţie de paste, peste care se adaugă delicioasa carne cu sos din tigaie.

Vă dorim poftă bună!

Notă: Pentru cei care din diferite motive evitaţi alcoolul, vinul se poate înlocui cu un pahar de suc natural, neîndulcit de struguri, la care se adaugă 2-3 linguriţe de oţet de vin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură