Stoltenberg: Rusia “riscă” să dezlănţuie o nouă cursă a înarmării nucleare în Europa

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Rusia riscă să provoace o nouă cursă a înarmării nuclear în regiunea europeană şi a cerut Moscovei să fie transparentă în proiectele şi manevrele sale militare.

“SUA, fiind una dintre părţile Tratatului Forţelor Nucleare de Rază Intermediară (INF), a demonstrat că Rusia ameninţă existenţa tratatului şi plănuieşte să dezvolte şi să testeze o nouă rachetă cu rază medie de acţiune. Rusia, prin modernizarea arsenalului său de arme nucleare şi prin desfăşurarea de exerciţii nucleare, riscă să provoace o nouă cursă a armelor nucleare în Europa”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat duminică publicaţiei germane Bild.

Tratatul INF din 1987 prevede distrugerea rachetelor balistice cu lansare de la sol şi de croazieră care au raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km, distrugerea lansatoarelor lor şi a structurilor de suport şi a echipamentelor de suport asociate.

SUA şi Rusia s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de încălcarea tratatului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în decembrie 2017 că SUA s-a retras de fapt din tratat, atunci când a desfăşurat sisteme de lansare de rachete în România, adăugând că acuzaţiile au urmărit să prezinte Rusia ca nerespectând tratatul şi să ofere Washingtonului un motiv pentru retragerea oficială din acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe