Ştiri bizare: Axios - Delegaţia lui Trump la Beijing s-a luptat cu SPP-ul chinez pentru valiza nucleară

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA.
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA. (Getty Images)

Potrivit unui articol publicat de Axios, în 9 noiembrie 2017, când preşedintele Donald Trump şi echipa sa au vizitat Marea Sală a Poporului din Beijing, şeful personalului Casei Albe, John Kelly, şi un agent al serviciilor secrete americane au avut o altercaţie cu oficiali ai securităţii chineze pentru valiza nucleară a preşedintelui american.

Axios a discutat cu cinci surse familiare cu acel eveniment.

În momentul în care consilierul militar american ce transporta valiza nucleară a preşedintelui american a intrat în Marea Sală a Poporului, oficiali ai securităţii chineze i-au blocat intrarea. Aceasta în condiţiile în care oficialul care are asupra sa valiza nucleară trebuie să stea aproape de preşedinte în orice moment, împreună cu un doctor.

Un oficial american s-a grăbit să intre în Sala Poporului şi i-a comunicat lui Kelly ceea ce se întâmpla. Kelly s-a dus la locul incidentului şi le-a spus oficialilor americani să îşi continue parcursul. “Mergem mai departe”, a afirmat el, şi toţi i-au ascultat îndemnul.

Apoi a avut loc altercaţia. Un oficial al securităţii chineze l-a atins pe Kelly şi acesta a îndepărtat mâna bărbatului de pe corpul său. Apoi, un agent al serviciilor secrete americane l-a prins pe oficialul chinez şi l-a pus la pământ.

Întregul incident s-a terminat imediat, iar oficialilor americani care au fost informaţi în legătură cu întâmplarea respectivă li s-a cerut să nu comenteze. Echipa lui Trump a urmat procedura de securitate normală pentru a informa autorităţile chineze înainte de efectuarea vizitei în Beijing, potrivit unei persoane familiare cu acea călătorie – însă cineva din tabăra chineză nu a primit memoriul sau a dorit să creeze probleme americanilor.

Potrivit Axios, oficialii chinezi nu au avut deloc în posesia lor valiza nucleară, şi nici măcar nu au atins-o. De asemenea, aparent, şeful echipei de securitate chineze a cerut ulterior scuze americanilor pentru neînţelegere.

Incidentul extrem de bizar ridică unele întrebări.

1. Cum de SPP-ul chinez nu era la curent cu protocolul şi cu cerinţele americanilor? La urma urmei episodul nu se întâmplă în prima vizită a unui preşedinte american în China.

2. De ce apar abia acum ştirile despre el.