Ştiaţi că regele Carol al VI-lea al Franţei credea că este făcut din sticlă?

Carol al VI-lea al Franţei a fost încoronat la vârstă de doar 11 ani. De-a lungul anilor, el a dezvoltat episoade de nebunie care l-au făcut să creadă că era "fragil" şi că oasele sale erau făcute din sticlă.
Carol al VI-lea imobilizat la pat şi doctorul lui. Miniatură, în jurul anilor 1470-1475, Paris, BNF, Departamentul Manuscrise, Divisiunea occidentală, Franţa 2646, foaia 164.
Carol al VI-lea imobilizat la pat şi doctorul lui. Miniatură, în jurul anilor 1470-1475, Paris, BNF, Departamentul Manuscrise, Divisiunea occidentală, Franţa 2646, foaia 164. (wikipedia.fr)

Regele Carol al VI-lea al Franţei, Regele Sticlă, aşa cum era cunoscut de mulţi dintre cei care au trăit în era monarhiei medievale Europene, era cunoscut şi sub numele de Carol cel Mult-Iubit şi mai târziu drept Carol Nebunul.

Fiu al lui Carol al V-lea al Franţei şi al Ioanei de Bourbon, a fost al cincilea copil al acestei uniuni regale. La vârsta de numai 11 ani a fost încoronat ca rege al Franţei, în 1380, la Catedrala de la Reims. Mama lui murise la 6 februarie 1378, aşa că regenţa trebuia încredinţată unuia dintre unchii săi. În cele din urmă a avut loc guvernarea "seniorilor florii de crin", adică a celor trei unchi din partea tatălui: Ducele de Anjou, Ducele de Burgundia şi Ducele de Berry, precum şi a unchiului din partea mamei, Ducele de Bourbon. În anul 1385 Carol al VI-lea s-a căsătorit cu Isabeau de Bavaria. Ei au avut 12 copii.

Cu simptome pe care medicina modernă le-ar plasa în modelul de schizofrenie, de porfirie sau de tulburare bipolară, Carol al VI-lea a suferit episoade grave de comportament, care au început cu tentativa de omor a lui Olivier al V-lea de Clisson, prieten şi consilier apropiat al său.

Într-un episod, un individ cu aspect de cerşetor, l-a avertizat de o posibilă trădare, moment în care boala sa a luat-o razna. Carol a început să-şi atace armata proprie iar, la scurt timp după acest episod, a fost văzut ţipând în sălile castelului punându-şi pe fugă familia, în imposibilitatea de a-şi aminti numele său sau cel al copiilor săi. Crizele de nebunie au început în 1392 şi au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine - Anglia şi Burgundia. Până la sfârşitul domniei sale o mare parte din Franţa a ajuns sub ocupaţie străină.

Printre cele mai mari iluzii ale Regelui a fost aceea că este făcut din sticlă. Aşa numita Glass delusion sau delirul sticlei, l-a determinat pe Carol al VI-lea să se îmbrace cu haine solide pentru a evita orice risc de a se rupe. În acelaşi timp, a început să evite orice contact cu persoanele, apropiate sau nu, considerându-se "fragil".

Acest lucru a fost consemnat în lucrări celebre, cum ar fi: Don Quijote de Miguel de Cervantes, Meditaţii metafizice de René Descartes, Anatomia melancoliei, de Rober Burton, devenită parte a culturii populare, cât şi poezii satirice şi poveşti despre tulburări bipolare.

Carol al VI-lea, Carol cel Mult-Iubit, Carol Nebunul sau Regele Sticlă, a murit în delir, în anul 1442, pierdut într-o lume destul de agitată pentru el şi puţin înţeles de cei care l-au înconjurat.