Speranţă în mediul urban: o ciupercă este capabilă să ucidă gândacii de bucătărie

Gândaci
Gândaci (Captură web)

Ceea ce numim de obicei, în Europa, "gândaci de bucătărie" reprezintă un mic număr de specii de insecte din ordinul Blattaria (Blattodea), care cuprinde aproximativ 4.600 specii. Majoritatea sunt "sălbatice", trăind în natură, fără să aibă treabă cu oamenii şi gospodăriile lor, dar un mic număr de specii s-a adaptat de minune în aşezările umane şi aici prosperă.

Există multe metode de combatere a acestor insecte, atât chimice cât şi naturale. Dar, uneori, nici chiar otrăvurile cele mai puternice nu funcţionează pentru gândacii de bucătărie, care au o capacitate incredibilă de a se adapta condiţiilor nefavorabile. Se spune că aceştia ar fi singurii supravieţuitori în cazul unui holocaust nuclear.

Acum există o alternativă naturală care ne-ar putea ajuta să ţinem la distanţă gândacii fără a provoca pagube mediului înconjurător. În urma studiilor efectuate de cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Agricole şi Veterinare (FCAV), Universitatea de Stat Paulista (UNESP), s-a constatat că ciuperca Aspergillus westerdijkiae poate infecta insecta aflată încă în stadiul embrionar, împreună cu ouăle şi structurile care adăpostesc ouăle lor.

Ciuperca atacă insecta într-o etapă critică a dezvoltării sale, rupând ciclul de multiplicare

"Unele specii de gândaci sunt considerate plăgi ale mediului urban deoarece pot aduce în casele oamenilor agenţi patogeni ce pot infecta alimentele şi îmbrăcămintea. Aplicarea substanţelor chimice este în continuare principalul mijloc de control, dar cu riscul de a otrăvi omul şi mediul înconjurător, precum şi necesitatea unei aplicări continue.

Prin urmare, este necesar ca strategiile de control să fie dezvoltate în aşa fel încât să existe un risc mai mic asupra mediului, iar o alternativă care s-a demonstrat a fi foarte promiţătoare, este utilizarea de ciuperci entomopatogene", a afirmat cercetătorul pentru Agenţia Zadig BV-CDI FAPEST.

"Ciuperca are potenţial în dezvoltarea formulelor pentru controlul biologic al dăunătorilor, fie înlocuind produsele sintetice, fie adăugând-o la acestea, deoarece este capabilă să infecteze gândacul în stadiul embrionar, ceea ce face diferenţa comparativ cu substanţele chimice sintetice. Prin urmare, produsul biologic este capabil să elimine gândacii înainte ca aceştia să se nască şi să crească, infestând apoi mediul ambient", a explicat Ferreira.

Cercetarea s-a axat pe una dintre cele mai comune specii de gândaci din oraşele braziliene, Periplaneta americană, uşor de găsit şi în populaţii mari, în reţelele de galerii de apă uzată.

Testele de evaluare a agentului patogen au fost efectuate în laborator, din cauza dificultăţii de multiplicare a masei de spori şi a lipsei unei formule pentru aplicarea sa directă pe teren. Rezultatele au fost promiţătoare, cu valori superioare insecticidelor şi altor specii de fungi entomopatogeni disponibile.