Spectacolul naturii pe cer. Cum arată o furtună de fulgere filmată slow motion

Fulgere
Fulgere (Facebook)

Suntem fani ai filmărilor timelapse şi a celor slow-motion.

Într-o lume în care timpul parcă niciodată nu ne ajunge, tehnologia ne ajută să nu pierdem nimic din măreţia universului care ne înconjoară. Iar aceste două tehnici ne dezvăluie cât de spectaculoasă este natura, singura care ar merita toate premiile din lume pentru performanţele sale.

Ştiinţific vorbind, fulgerul este o descărcare electrică, iar atunci când ia naştere, produce un echilibru electric între straturile norului de furtună.

Fulgerul are în medie 4 sau 5 descărcări care necesită o descărcare prealabilă ce durează 0,01 secunde, iar cea principală numai 0,0004 secunde. După o pauză scurtă (0,03 s – 0,05 s) urmează descărcări noi.

Au fost observate astfel de descărcări atingând un număr de 42 cu o intensitate în medie de 20.000 Amperi.

Un fulger atinge în medie lungimea de 1 – 2 km, iar în zonele tropicale unde umiditatea aerului este mai ridicată, fulgerul poate atinge 2 – 3 km lungime. În nori s-au observat fulgere cu o lungime de 5 – 7 km, iar cu ajutorul radarului pentru fulgere, s-a constatat că unele ating 140 km lungime.

Toate aceste date ne ameţesc, iar privind clipul de mai sus, trăim simpla impresie că acest fenomen al naturii este joaca creativă a cuiva cu un creion pe cer. Artistic vorbind, fulgerele ne dau impresia unei picturi a cerului, care se crapă în bucăţi.

Este un material remarcabil care ne arată modul în care se formează un fulger, cum în mai puţin de o secundă se încarcă cu energie, şi apoi se descarcă traversând treptat aerul de la nori până la sol într-n mod care îţi taie răsuflarea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook