SPD-ul cu frână pe dreapta. Ministrul german de Externe cere ca Berlinul să se apropie de Vladimir Putin

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)

Remarcile provocatoare ale ministrului german de Externe, Heiko Maas, privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre Germania şi Rusia au loc la câteva săptămâni după ce Kremlinul a fost condamnat de comunitatea internaţională pentru presupusa otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic.

Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat atunci majorităţii Occidentului pentru a-şi demonstra solidaritatea cu Marea Britanie, expulzând patru diplomaţi ruşi săptămâna trecută – evoluţia stârnind temerile revenirii unui al doilea Război Rece.

Cu toate acestea, Heiko Mass, membru al Partidului Social Democrat (SPD), partener al coaliţiei de guvernare germane, diluează agenda împotriva Rusiei, afirmând că: "Avem nevoie de Rusia ca partener în soluţionarea conflictelor regionale, pentru dezarmare şi ca un stâlp important al multilateralismului".

“Prin urmare, suntem deschişi pentru un dialog şi încercăm să reconstruim încrederea, pas cu pas, dacă Rusia este pregătită”.

Ministrul german de Externe a reiterat “solidaritatea” ţării sale cu Marea Britanie – însă acum pare să adopte o atitudine diferită cu privire la scandalul provocat de otrăvirea lui Skripal şi fiicei sale.

Deşi conservatorii lui Merkel susţin poziţia britanicilor, partenerii lor de coaliţie din SPD sunt sceptici cu privire la adoptarea unei poziţii atât de ferme favoarea Londrei.

Berlinul depinde de Rusia în ceea ce priveşte aproximativ o treime din gazul său şi, înainte ca statele occidentale să aplice sancţiuni împotriva Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, Germania obişnuia să exporte ruşilor produse în valoare de peste 38 miliarde de euro.

Londra a acuzat Moscova că se află în spatele otrăvirii fostului spion rus şi a fiicei sale Iulia în 4 martie în oraşul britanic Salisbury, precizând că în tentativa de asasinare a fost folosită o neurotoxină de producţie sovietică numită noviciok.

Deşi Rusia a continuat să nege cu tărie acuzaţiile, Marea Britanie şi o parte dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi – administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. La rândul său, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia.

În ceea ce priveşte substanţa folosită - noviciok - reprezentantul Rusiei în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Alexander Şulghin, a afirmat la televiziunea rusă de stat, la jumătatea lunii martie, că SUA şi Marea Britanie au dezvoltat şi ele agentul chimic folosit în acest atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe