Spania: Mii de oameni protestează în Barcelona împotriva arestării a 8 miniştri catalani

Protest în faţa Parlamentului din Barcelona împotriva deciziei unui judecător spaniol de a întemniţa membri ai fostului guvern catalan, 2 noiembrie 2017.
Protest în faţa Parlamentului din Barcelona împotriva deciziei unui judecător spaniol de a întemniţa membri ai fostului guvern catalan, 2 noiembrie 2017. (Captură Imagine)

Mii de persoane s-au adunat joi seară în faţa Înaltei Curţi de Justiţie a Cataloniei în Barcelona, pentru a protesta împotriva acţiunilor poliţiei naţionale şi a deciziei Curţii Naţionale a Spaniei de a închide 8 miniştri din fostul guvern catalan, inclusiv pe vicepreşedintele Oriol Junqueras.

Miniştrii au fost închişi în aşteptarea procesului pentru presupusă rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice.

În urmă cu câteva zile, Spania a dizolvat în mod oficial Parlamentul catalan după ce acesta a declarat independenţa regiunii Catalonia.

Carles Puigdemont a fost demis săptămâna trecută din funcţia de preşedinte al Cataloniei de către guvernul spaniol şi de atunci a plecat în Belgia. Pe numele său a fost emis un mandat UE de arestare după ce nu s-a prezentat la o audiere a unei instanţe din Madrid, a precizat avocatul său belgian.

Manifestanţii s-au adunat şi în faţa clădirii Parlamentului catalan, poliţia estimând că au fost aproximativ 20.000 de persoane. Alţi manifestanţi s-au strâns în faţa primăriilor din mai multe oraşe ale regiunii Catalonia, dintre care 8.000 de persoane în oraşele Girona şi Tarragona.

Într-o declaraţie televizată dintr-o locaţie nedezvăluită, Puigdemont a cerut eliberarea miniştrilor, susţinând că situaţia nu mai este doar o problemă internă a Spaniei.

“Comunitatea internaţională, şi în special comunitatea europeană, trebuie să realizeze pericolul pe care îl reprezintă aceste atitudini”, a afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe