Spania: Curtea Supremă examinează recursul vicepreşedintelui catalan închis

Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras
Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras (Getty Images)

Judecători ai Curţii Supreme a Spaniei urmează să se pronunţe în ceea ce priveşte recursul la sentinţa cu închisoarea primită de fostul vicepreşedinte catalan pentru rolul avut în planul controversat de obţinere a independenţei regiunii.

Oriol Junqueras a apărut joi în faţa curţii din Madrid pentru a obţine eliberarea din închisoare la două săptămâni după ce a fost ales în Parlamentul regional catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie.

Avocatul său a afirmat că Junqueras ar trebui să fie eliberat pe cauţiune pentru a putea să depună jurământul ca parlamentar regional.

“El a declarat că îl vor elibera, că îi vor permite să reprezinte oamenii care au votat pentru el”, a afirmat Andreu Van den Eyde, adăugând că Junqueras preferă calea “paşnică” a dialogului pentru obţinerea independenţei catalane.

Partidul de stânga ERC al lui Junqueras şi-a păstrat majoritatea în parlamentul Cataloniei în cadrul alegerilor regionale şi va avea o poziţie cheie în eforturile regiunii de a obţine o autonomie mai mare sau independenţa de Madrid. Acesta se numără printre cei 8 parlamentari catalani, din parlamentul cu 135 de locuri, care nu vor putea să depună jurământul din cauza faptului că se află în închisoare sau în autoexil.

Junqueras a deţinut funcţia de vicepreşedinte al fostei administraţii catalane şi a fost un susţinător major al acţiunilor pentru obţinerea independenţei care au început printr-un referendum ce a avut loc la începutul lunii octombrie a anului trecut şi apoi au culminat cu declararea unilaterală a independenţei de către fostul preşedinte Carles Puigdemont la sfârşitul aceleaşi luni. Considerând că întregul proces a fost ilegal, guvernul spaniol a lansat o campanie de suprimare după vot, dizolvând parlamentul regional, trimiţând la închisoare o parte dintre principalii lideri separatişti şi convocând alegeri anticipate, care au fost câştigate de partidele care doresc separarea de Spania.

Judecătorii spanioli au ascultat joi apelul lui Junqueras şi urmează ca decizia se fie pronunţată în următoarele câteva zile. Cei care se opun eliberării pe cauţiune a catalanului susţin că există riscul ca acesta să comită din nou infracţiunile pentru care este investigat – rebeliune şi răzvrătire – după ce va ieşi din închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe