Spania: Ciocniri violente între forţele de ordine şi fani Spartak Moscova. Un poliţist decedat

Poliţişti stau de pază în faţa stadionului San Mames din oraşul spaniol Bilbao înainte de meciul dintre Athletic Club Bilbao si FC Spartak Moscova, 22 februarie 2018.
Poliţişti stau de pază în faţa stadionului San Mames din oraşul spaniol Bilbao înainte de meciul dintre Athletic Club Bilbao si FC Spartak Moscova, 22 februarie 2018. (Ander Gillenea/AFP/Getty Images)

Un ofiţer de poliţie a murit după ce forţele de ordine s-au ciocnit violent cu fani ai echipei ruse de fotbal Spartak Moscova în oraşul spaniol Bilbao, înainte de a avea loc un meci cu Athletico în cadrul Europa League.

Incidentul de joi seară a generat temeri cu mai puţin de 4 luni înainte ca Rusia să găzduiască mult aşteptatul Campionat Mondial de Fotbal.

Autorităţile basce din nordul Spaniei au afirmat că ofiţerul de poliţie a murit aparent din cauza unui atac de cord într-un spital, după ce poliţia s-a ciocnit cu fani ultraşi în faţa Stadionului San Mames din Bilbao.

Disensiunile au început când poliţia escorta câţiva fani Spartak în stadion, dar o parte dintre aceştia au aprins artificii şi au aruncat cu rachete semnalizatoare şi diverse obiecte asupra suporterilor echipei Athletico Bilbao şi a ofiţerilor de poliţie.

Ciocnirile au luat amploare pe străzile din apropierea stadionului, iar poliţiştii s-au străduit să restabilească ordinea. Mulţi fani au încercat să fugă de la faţa locului când au început să explodeze artificiile.

Poliţia a declarat că un cetăţean rus a fost rănit în incident şi alte cinci persoane au fost arestate – trei cetăţeni ruşi şi doi spanioli.

Identitatea ofiţerului decedat nu a fost dezvăluită imediat, însă presa locală a menţionat că avea vârsta de aproximativ 50 de ani.

Mass media a raportat diferit cu privire la cauza morţii ofiţerului de poliţie, unele susţinând că el a suferit atacul de cord în timpul confruntărilor, iar alte rapoarte au sugerat că bărbatul a fost lovit cu un obiect în timpul conflictelor violente.

Autorităţile spaniole au declarat că va fi efectuată autopsia pentru a determina cauza exactă a morţii, însă au precizat că indicaţiile preliminare arată că decesul nu a fost provocat de un contact violent.

Pe de altă parte, în cursul zilei de joi, poliţia germană a arestat un cetăţean rus suspectat că ar fi rănit grav un suporter britanic în timpul Campionatului European de Fotbal din Franţa de acum 2 ani.

Corpul administrativ şi de control al fotbalului european (UEFA) a condamnat dur ciocnirile violente din Bilbao şi a precizat că aşteaptă informaţii suplimentare din partea autorităţile spaniole privind incidentul.

Liga spaniolă de fotbal a susţinut că “deplânge şi condamnă moartea” ofiţerului de poliţie, iar preşedintele ligii a declarat că speră că organismele de conducere ale fotbalului european şi mondial vor lua măsuri pentru a opri violenţele provocate de suporteri.

“Fanii ultraşi ruşi nu ar fi trebuit să călătorească în Bilbao din cauza antecedentelor”, a declarat Javier Tebas, preşedintele ligii spaniole de fotbal, într-un interviu cu ziarul As.

În urmă cu şase ani, un suporter a murit în Bilbao în timpul unor ciocniri violente după un meci dintre Athletico şi clubul german Schalke.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe