Spania cere arestarea lui Puigdemont dacă acesta va călători în Danemarca

Madridul a promis că va emite din nou un mandat internaţional de arestare pentru fostul preşedinte al Cataloniei dacă acesta va călători în Danemarca. Carles Puigdemont este căutat în Spania pentru implicare într-un controversat referendum pentru independenţă.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Biroul Procurorului Federal al Spaniei a afirmat duminică faptul că fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont ar trebui arestat dacă va călători în Danemarca pentru o dezbatere universitară programată.

Biroul procurorului a adăugat că va cere unui judecător al Curţii Supreme să emită “imediat” un mandat de arestare pentru Puigdemont.

În decembrie 2017, Curtea Supremă a Spaniei a retras un ordin de extrădare pentru fostul lider catalan şi patru foşti miniştri regionali, susţinând că aceştia au manifestat “intenţia de a se întoarce în Spania”.

Puigdemont şi cei patru miniştri au fugit în Belgia şi sunt căutaţi în Spania pentru rebeliune şi revoltă ca urmare a orchestrării unui referendum pentru independenţă declarat ilegal în octombrie 2017. După referendum, Madridul a impus o guvernare directă în Catalonia şi a dizolvat parlamentul acesteia, precizează Deutsche Welle.

În urmă cu câteva zile, Universitatea din Copenhaga a anunţat pentru luni o dezbatere numită “Catalonia şi Europa la o răscruce de drumuri pentru democraţie”. Purtătorul de cuvânt al universităţii a afirmat că Puigdemont va participa “personal”.

Deşi Puigdemont este liber să se deplaseze în UE pe moment, acest lucru s-ar putea schimba dacă judecătorii spanioli emit un mandat de arestare pe numele său şi al asociaţilor care îl însoţesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe