Şpăgi între 500 şi 1600 de euro pentru a trece testul psihologic la angajarea în Armată

Armata Română
Armata Română (mapn.ro)

Procurorii anticorupţie au reţinut un plutonier adjunct de la unitatea militară din Câmpulung Moldovenesc, acuzat că ar fi cerut şi primit de la 6 persoane sume de bani pentru a facilita trecerea probei psihologice pentru admiterea în cadrul MApN.

Plutonierul Marius Smadici este cercetat cu privire la săvârşirea a şase infracţiuni de trafic de influenţă.

Procurorii susţin că în perioada martie – iunie 2016, Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), a pretins şi primit de la şase persoane sume cuprinse între 500 şi 1600 de euro, pentru a le facilita acestora trecerea testului psihologic, probă eliminatorie pe care persoanele respective trebuiau să o susţină la U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare.

Inculpatul i-a ajutat pe aceşti candidaţi prin punerea la dispoziţia lor a variantelor de teste psihologice cu o zi înainte de susţinerea testului psihologic eliminatoriu. Toţi cei şase candidaţi care au susţinut testul psihologic în această modalitate au fost declaraţi admişi.

"În cazul pretinderii şi primirii sumei de 1600 de euro de la unul din cei şase candidaţi, Smadici Marius a lăsat să se înţeleagă că are influenţă şi asupra comisiei de examinare în cadrul probei sportive eliminatorii, ce urma a fi dată de către persoana respectivă. Astfel, inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unităţii militare unde a doua zi urma să fie susţinută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă şi lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susţinerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis", mai precizează DNA.