Soros susţine că Brexitul este “foarte dăunător” pentru Londra şi UE. Cere revizuirea votului pro-Brexit

Miliardarul american de origine ungară George Soros
Miliardarul american de origine ungară George Soros (Getty Images)

Miliardarul George Soros a denunţat Brexitul ca fiind un “proces foarte dăunător” atât pentru Londra, cât şi pentru Uniunea Europeană, anunţând că în următoarele zile va fi lansată o campanie pentru organizarea unui al doilea referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din blocul european.

Soros a făcut remarcile la un eveniment găzduit marţi de think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (European Council for Foreign Relations) în capitala franceză Paris.

“Brexitul este un proces foarte dăunător, nociv pentru ambele părţi. Acest divorţ va fi un proces îndelungat, probabil pe durata a cinci ani, lucru care este o eternitate în spectrul politic, în special în vremurile revoluţionare de acum”, a afirmat Soros.

“În cele din urmă, depinde de poporul britanic să decidă ce doreşte să facă. Ar fi mai bine, totuşi, dacă ar ajunge la o decizie mai devreme decât mai târziu”, a adăugat miliardarul.

Americanul de origine ungară, care a fost foarte vocal în privinţa Brexitului, a declarat că perspectiva procesului prelungit de separare a Londrei de Bruxelles ar putea convinge publicul britanic cu o “marjă convingătoare” că apartenenţa la UE este în interesul său.

Manifestându-şi deplinul sprijinul pentru Best for Britan – o campanie anti-Brexit în valoare de milioane de dolari care solicită organizarea celui de-al doilea referendum – Soros a precizat că, în condiţiile în care campania va începe “în următoarele zile” a sosit momentul să se interacţioneze cu alegătorii în vederea pavării drumului ca Marea Britanie să rămână în blocul european.

“[Campania] Best for Britain a luptat pentru, şi a ajutat la câştigarea unui vot parlamentar semnificativ care include opţiunea de a nu ieşi deloc [din UE]. Acest lucru ar fi bun pentru Marea Britanie, şi ar face de asemenea un mare serviciu Europei prin anularea Brexitului şi evitarea unei găuri greu de astupat în bugetul european”, a declarat Soros.

“Dar publicul britanic trebuie să îşi manifeste sprijinul cu o marjă convingătoare pentru a fi luat în serios de către Europa. Acest lucru îl urmăreşte Best for Britain prin interacţionarea cu electoratul. [Campania] îşi va publica manifestul în următoarele zile”, a adăugat miliardarul.

Soros aparent a donat aproximativ 555.000 de dolari pentru Best for Britain, care a fost înfiinţată anul trecut de către Gina Miller, o opozantă a Brexitului.

În timpul discursului susţinut marţi în Paris, Soros, în vârstă de 87 de ani, a afirmat că Brexitul nu este singura ameninţare pentru viitorul Uniunii Europene, adăugând că blocul se confruntă cu o “criză existenţială”.

“Majoritatea pagubelor se simt acum, când Uniunea Europeană se află într-o criză existenţială, însă atenţia este deviată către negocierea unui acord separat cu Marea Britanie. Aceea este o propunere prin care toţi au de pierdut, deşi ar putea fi transformată într-o situaţie din care toţi au de câştigat”, a adăugat Soros.

Evidenţiind beneficiile apartenenţei la UE, Soros a afirmat că blocul are nevoie de reforme pentru a încuraja Londra să reintre în Uniune în viitor.

“Cazul economic pentru rămânerea ca membru al UE este puternic, însă va dura timp pentru a fi realizat”, a susţinut Soros. “În timpul acelei perioade, UE trebuie să se transforme într-o asociaţie în care ţări precum Marea Britanie ar dori să intre, cu scopul de a consolida cazul politic”.

Soros este cunoscut pentru furnizarea de suport financiar mişcărilor de opoziţie din lume, din Rusia până în ţara sa natală, Ungaria.

El a devenit o figură nepopulară în Marea Britanie după ce a “spart” Banca Angliei în 1992, când a pariat împotriva lirei sterline, câştigând peste 1 miliard de dolari şi forţând Londra să îşi retragă moneda din Mecanismului European al Ratelor de Schimb.

În Ungaria, Soros este acuzat de premierul Viktor Orban că încearcă să interfereze cu problemele ţării şi să inunde Europa cu milioane de imigranţi.