Sondaj: Alegătorii doresc demisia cancelarului german înainte de încheierea mandatului

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Popularitatea Angelei Merkel a scăzut pe măsură ce alegătorii germani nu o mai susţin, a dezvăluit un nou sondaj de opinie.

Eşecul lui Merkel de a forma o coaliţia după alegerile neconcludente din luna septembrie condus la situaţia în care Germania nu a format un nou guvern timp de 13 săptămâni.

Potrivit unui sondaj YouGov, aproximativ jumătate dintre alegători doresc acum ca Angela Merkel să demisioneze înaintea expirării mandatului de patru ani în cazul în care rămâne la putere.

Dintre cei 2.036 de respondenţi, 47% doresc ca Merkel să demisioneze înainte de 2021, o creştere faţă de nivelul de 36% înregistrat într-un sondaj în luna octombrie.

În acelaşi timp, 36% dintre persoanele intervievate în noul sondaj doresc ca Merkel să îşi termine mandatul în întregime, comparativ cu 44% în urmă cu 3 luni.

Sondajul, comandat de agenţia de ştiri DPA şi publicat în ziarul Die Welt, nu a oferit ştiri plăcute cancelarului german.

Merkel a pierdut o parte din suport în favoarea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în alegerile din luna septembrie. Ca urmare, partidul său nu a obţinut o majoritate.

Discuţiile cu Verzii şi Partidul Liber Democrat privind formarea unei coaliţii în trei s-au prăbuşit în luna noiembrie.

Cancelarul german îşi plasează acum speranţa pe încheierea unei acord cu social democraţii (SPD), care au terminat pe locul doi în recentele alegeri.

Partidul de centru stânga a manifestat până acum o atitudine pozitivă faţă de ideea renaşterii unei “mari coaliţii” cu partidul lui Merkel.

Ministrul de Externe Sigmar Gabriel, membru al SPD, i-a cerut miercuri cancelarului Merkel să accepte apelurile partidului său pentru adoptarea de reforme suplimentare în zona euro.

Gabriel a declarat pentru Bild: “În cazul în care Cancelaria continuă să respingă toate propunerile pentru reformarea UE, atunci nu va exista nicio coaliţie cu SPD”.

Martin Schulz, liderul actual al social democraţilor germani, este un eurofil care a cerut Uniunii Europene să creeze până în 2025 “Statele Unite ale Europei”.

La începutul acestei luni, Schulz a insistat pentru înfiinţarea unui nou “tratat constituţional” de creare a unei uniunii federale.

Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, a avertizat: “Un astfel de tratat constituţional trebuie să fie scris de o convenţie care include societatea civilă şi cetăţeni."

“Acest tratat constituţional va trebui apoi să fie prezentat statelor membre şi cele care nu îl vor aproba vor trebui în mod automat să plece din Uniunea Europeană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe