Soldaţii turci avansează în nordul Siriei

Preşedintele turc doreşte să înlăture militanţii şi luptătorii YPG dintr-un teritoriu de 5.000 km pătraţi în nordul Siriei. Erdogan susţine că avansarea armatei turce în această zonă se derulează bine, dar observatorii au declarat că s-a mărit şi numărul victimelor în rândul soldaţlor turci.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că trupele turceşti avansează în nordul Siriei în cadrul unei campanii de înlăturare a militanţilor şi luptătorilor kurzi dintr-o zonă de 5.000 km pătraţi.

Soldaţii turci, în colaborare cu rebelii sirieni, au pătruns în fortăreaţa Al-Bab a grupului jihadist Statul Islamic, aflată la 30 km sud de graniţa turcă.

Observatorii independenţi au declarat că armata turcă controlează doar 10% din acest oraş şi o mare parte a suburbiilor situate la nord şi vest de acesta. Observatorii au adăugat că armata turcă întâmpină o rezistenţă puternică şi că numărul victimelor în rândul soldaţilor săi este în creştere.

Un soldat turc a fost ucis şi trei au fost răniţi în luptele care au avut loc duminică, conform agenţiei private turce de ştiri Dogan, care a citat surse militare.

Numărul soldaţilor turci ucişi în Siria a ajuns în prezent la 67.

Erdogan a descris o imagine mult mai pozitivă duminică, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate înainte ca liderul turc să plece într-un turneu în naţiunile Golfului.

“Al-Bab este acum asediat de pe toate fronturile”, a declarat Erdogan, adăugând că forţele turceşti au pătruns în oraş împreună cu rebelii sirieni. Este doar “o chestiune de timp” înainte ca forţele aliate să preia controlul deplin asupra oraşului, a precizat el.

“Forţele Daesh au început să părăsească Al-Bab”, a adăugat Erdogan, folosind un alt nume pentru grupul jihadist Statul Islamic.

Armata turcă şi-a lansat campania militară – numită Scutul Eufratului – pe teritoriul Siriei în urmă cu aproximativ 6 luni, cu scopul de a curăţa regiunea siriană de frontieră de militanţi jihadişti şi luptători kurzi.

Erdogan a subliniat că incursiunea turcă în Siria nu se va limita la oraşul Al-Bab, “care nu este ţinta noastră finală”. Soldaţii turci vor înainta în cele din urmă spre Raqqa, aflat la aproximativ 175 km sud-est de Al-Bab.

“Obiectivul final este acela de a curăţa o zonă de 5.000 km pătraţi, de a scăpa regiunea de militanţii Daesh ”, a afirmat Erdogan.

“Principalul centru al Daesh nu este Al-Bab, ci Raqqa. După ce Raqqa este curăţat, această regiune va fi o zonă fără terorism”.

Erdogan a mai declarat că a discutat deja aceste planuri cu omologul său american Donald Trump la începutul săptămânii trecute.

În plus, el a mai susţinut că forţele turceşti nu vor rămâne în Siria după ce zona menţionată va fi curăţată de militanţi Daesh şi luptători kurzi din miliţia YPG, pe care guvernul din Ankara o vede ca o forţă ostilă.

Ankara a făcut în repetate rânduri apeluri pentru crearea unei “zone sigure” în interiorul Siriei care să fie susţinută de o zonă interzisă pentru zbor (no-fly), care, potrivit oficialilor turci, ar putea ajuta la reducerea poverii de a găzdui refugiaţi sirieni pe teritoriul Turciei.

Aproximativ 2,7 milioane de cetăţeni sirieni s-au refugiat în Turcia în timpul războiului civil sirian izbucnit în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe