Soldaţi israelieni împuşcă mortal 3 palestinieni în apropierea frontierei cu Gaza

Armata israeliană a confirmat uciderea a trei palestinieni în două incidente separate de-a lungul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza. ONU a criticat trupele israeliene pentru faptul că au deschis focul în repetate rânduri asupra palestinienilor în ultima lună.
Soldaţi israelieni
Soldaţi israelieni (Getty Images)

Soldaţi israelieni au împuşcat mortal trei palestinieni în două incidente separate care au avut loc duminică în apropierea graniţei Israelului cu Fâşia Gaza.

Armata israeliană a afirmat că soldaţii au împuşcat doi palestinieni după ce aceştia au intrat în Israel din teritoriul palestinian şi au aruncat cu explozibili asupra forţelor israeliene.

Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, soldaţii au împuşcat mortal un palestinian care a încercat să sară peste un gard la graniţa sudică dintre Gaza şi Israel. Un al patrulea palestinian, care s-a aflat cu bărbatul ucis în al doilea incident, a fost rănit şi arestat.

Cele două incidente de duminică au fost cele mai recente acte violente la frontieră de la izbucnirea protestelor împotriva Israelului în Fâşia Gaza în 30 martie.

Zeci de palestinieni au fost ucişi şi mii au fost răniţi în timpul protestelor, pe când Israelul nu a raportat morţi sau persoane grav rănite.

Hamas, grupul militant care guvernează Gaza, a instigat la proteste săptămânale împotriva blocadei impuse de circa un deceniu asupra Fâşiei.

Israelul şi Egiptul au început blocada asupra Fâşiei Gaza după ce Hamas a preluat puterea asupra regiunii în 2007. Blocada a afectat grav economia locală şi mulţi palestinieni nu pot intra sau ieşi din Fâşie.

ONU, UE şi grupuri pentru drepturile omului au criticat soldaţii israelieni pentru folosirea de muniţie reală împotriva manifestanţilor palestinieni neînarmaţi.

Israelul a afirmat că foloseşte muniţie reală doar ca ultimă soluţie. Totodată, Tel Aviv a acuzat Hamasul că exploatează civili utilizându-i ca acoperire pentru lansarea de atacuri împotriva forţelor israeliene.

Protestele sunt planificate să se încheie în data de 15 mai, când palestinienii vor comemora Nakba, sau „catastrofa”, când peste 700.000 de palestinieni şi-au părăsit locuinţele sau au fost alungaţi din ele în timpul războiului care a dus la crearea statului Israel în 1948. Manifestanţii, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor cer respectarea „dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe