Socor: ”Parcursul european al Moldovei a încetat atunci când Plahotniuc a acaparat instituţiile”

Parcursul european al Republicii Moldova a încetat, devenind un vis care de doi ani nu se mai realizează, consideră analistul politic al Fundaţiei Jamestown din Washington, Vladimir Socor.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

Într-un interviu acordat portalului report.md, Socor susţine că expresia „cursul european” sau „parcursul european” şi-a pierdut sensul.

„S-a vorbit din 2009 încoace despre păstrarea, menţinerea sau salvarea cursului european, dar acesta a încetat, cred eu, în 2013 - cel târziu în 2014, atunci când Vlad Plahotniuc a făcut pasul decisiv de capturare a statului prin acapararea instituţiilor de ocrotire a legii şi anti-corupţie. Prin urmare, alegerile din 2014 au confirmat sfârşitul cursului european, furtul miliardului şi garanţia bancară din partea Guvernului”, a spus Vladimir Socor.

Analistul Fundaţiei Jamestown propune opiniei publice să se concentreze asupra eradicării corupţiei şi scoaterii statului din captivitate.

„Deci, cursul european nu mai există! Este inutil să mai vorbim despre o dorinţă care de doi ani încoace nu se mai realizează. Mult mai avantajos ar fi să vorbim despre eradicarea corupţiei şi scoaterea statului din captivitate, după care să fie organizate alegeri prezidenţiale, iar apoi parlamentare libere. Acum clasa politică trebuie să se concentreze asupra scoaterii statului din captivitate în două etape: prima - în cadrul scrutinului prezidenţial din toamnă; a doua - la alegerile parlamentare de peste doi ani şi ceva”, a mai adăugat Socor.

În opinia sa, la alegerile prezidenţiale, Vlad Plahotniuc şi-ar dori ca ”în turul doi să se confrunte cu un candidat controlat de el şi un alt candidat pro-rus. În acest caz avem două variante un candidat pro-rus dependent doar de Moscova sau un candidat orientat spre răsărit, dar în cârdăşie cu domnul Plahotniuc”. Pentru a împiedica un asemenea scenariu, analistul consideră că este necesar ca opoziţia să se înţeleagă încă înaintea turului întâi - să aibă un candidat comun şi să fugă de etichetele „dreapta” sau „stânga”.

”Aici mă refer în special la Maia Sandu, Andrei Năstase şi, posibil, Iurie Leancă. Ar fi dăunător ca aceşti candidaţi să adopte eticheta de politicieni de dreapta. Republica Moldova nu este un stat cu electorat de dreapta. Noi avem un electorat de centru stânga sau chiar de stânga. Electoratul de dreapta a fost mereu în minoritate. A concura în alegeri pe o platformă declarată de dreapta, este o reţetă a insuccesului. Nu văd de ce aceşti candidaţi s-ar declara de dreapta. Ei sunt pro-europeni, sunt patrioţi, dar acest lucru nu înseamnă neapărat a fi de dreapta. Programul acestor candidaţi trebuie să fie concentrat anume împotriva corupţiei oficializate la nivel de stat. Vedem în toate sondajele de opinie că principala preocupare a cetăţenilor Republicii Moldova, fie de dreapta sau de stânga, este corupţia. Acesta este bazinul electoral propice, doar cu condiţia ca aceşti lideri să se înţeleagă înaintea alegerilor, chiar înaintea campaniei electorale. În nici un caz ei nu trebuie să vorbească despre negocieri. În ultimii şase ani, populaţia s-a plictisit de negocieri”, a precizat Socor pentru report.md

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe