Societatea Timişoara a depus plângere penală împotriva organizatorilor expoziţiei "Our Body" (video)

Societatea Timişoara a introdus o acţiune civilă prin care solicită închiderea expoziţiei, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timişoara şi înhumarea cadavrelor. De asemenea, Societatea a depus o plângere penală împotriva organizatorilor expoziţiei pentru săvârşirea infracţiunii de Profanare de cadavre sau morminte
Reprezentanţii Societăţii Timişoara: Alin Gavreliuc  (vicepreşedinte),  Piroska Bogdan (secretar executiv al consiliului de     conducere) şi  Anca Florescu (avocat şi membru) în timpul conferinţei de presă
Reprezentanţii Societăţii Timişoara: Alin Gavreliuc (vicepreşedinte), Piroska Bogdan (secretar executiv al consiliului de conducere) şi Anca Florescu (avocat şi membru) în timpul conferinţei de presă (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Societatea Timişoara a anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă introducerea demersurilor în justiţie împotriva expoziţiei „Our Body: Universul Interior”, găzduită de Muzeul Banatului în Bastionul Theresia.

Având în vedere prevederile legislaţiei civile în vigoare, care protejează valorile sociale referitoare la respectul pentru corpul şi memoria celor dispăruţi, Societatea Timişoara a introdus în data de 12 februarie, la Judecătoria Timişoara, o acţiune civilă prin care solicită închiderea expoziţiei, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timişoara şi înhumarea cadavrelor. Alături de acţiunea civilă, pe calea ordonanţei preşedinţiale, s-a cerut suspendarea temporară a expoziţiei până la soluţionarea definitivă a acţiunii civile de fond.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara - Alin Gavreliuc (vicepreşedinte), Piroska Bogdan (secretar executiv al consiliului de conducere), şi Anca Florescu (avocat şi membru) -, au mai anunţat că în data de 16 februarie a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, o plângere penală împotriva organizatorilor expoziţiei „Our Body: Universul Interior” pentru săvârşirea infracţiunii de Profanare de cadavre sau morminte – prevăzută şi pedepsită de art. 383 Cod penal. De asemenea, în urma comunicatului de protest la adresa expoziţiei, al Societăţii Timişoara, din data de 2 februarie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a trimis aspectele invocate de Societate spre competenţă soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

"Am depus în data de 16 februarie o plângere penală la Parchectul de pe lângă Judecătoria Timişoara pentru profanarea de cadavre. Legislaţia din România are menirea de a proteja valori sociale care includ şi respectul datorat oamenilor după moartea lor. Ne referim la faptul că în considerarea vieţii pe care acel corp a purtat-o odată acelui corp trebuie să i se acorde respect. În cadrul demersurilor în justiţie am arătat că reprezintă o lipsă de etică a expune nişte corpuri umane jupuite de piele cu organele interne expuse într-un mod care sfidează bunul simţ. Nu cunoaştem nimic despre cei cărora le-au aparţinut aceste corpuri. Am arătat că se obţine profit de pe urma acestei expoziţii fără a se arăta cauzele decesului sau un consimţământ venit din partea familiilor celor decedaţi. Noi am arătat că trupurile acelea devin o simplă marfă de pe urma căreia se obţin venituri băneşti”, a notat Anca Florescu, avocat şi reprezentant al Societăţii Timişoara, în timpul evenimentului.

Atât în cadrul demersului civil, cât şi al celui penal, s-a arătat că expoziţia contravine valorilor sociale legate de respectul datorat persoanei decedate: prin modul de expunere al corpurilor, prin faptul că se obţine profit de pe urma acestor corpuri, că nu se prezintă niciun fel de documente legate de corpuri, prin suspiciunile ridicate de provenienţa corpurilor din China, ţară cu privire la care există multiple rapoarte privind traficul de organe umane, organizat de stat, de la prizonieri de conştiinţă, în special Falun Gong, fără consimţământul acestora.

Astfel, vicepreşedintele Societăţii Timişoara, Alin Gavreliuc, a declarat că "Trăim într-un ambient civic în care nu totul este posibil. De aceea, evenimentul care se petrece în Timişoara atentează la ceea ce înseamnă exigenţa civică a Timişoarei. Intervenim din trei motive. Credem că o asemenea expoziţie atentează asupra demnităţii fiinţei umane, există o decenţă care însoţeşte tratarea morţii. Felul în care s-a organizat expoziţia, care are şi un obiectiv lucrativ, urmăreşte şi profitul, ne arată că avem parte de ceva care atentează la aceste valori ale convieţuirii civilizate într-o lume democratică şi urmăreşte probabil nişte interese care nu au legătură cu ştiinţa”.

Cu această ocazie, Societatea Timişoara a anunţat că lansează Petiţia "Pentru închiderea expoziţiei «Our Body: Universul Interior» de la Muzeul Banatului Timişoara", care poate fi semnată la: http://www.petitieonline.com/închideţi_expoziţia_our_body-universul_interior_muzeul_banatului