Societatea civilă: Protestul este doar începutul, lupta adevărată se va da la parlamentare

Prin sistemul electoral propus de PD şi PSRM, Plahotniuc vrea să transforme Parlamentul într-un magazin de deputaţi care să-l ajute să se menţină în continuare la putere. Oazu Nantoi consideră că anume prin asemenea metode se instaurează la putere regimurile autoritare, banditeşti.
Membri ai societăţii civile participante la protestele de la Parlament
Membri ai societăţii civile participante la protestele de la Parlament (Captură Foto / privesc.eu)

După protestul organizat duminică 11 iunie, în faţa Parlamentului Republicii Moldova, împotriva modificării sistemului electoral cu trecere la sistemul mixt de vot, reprezentanţii societăţii civile au venit cu câteva concluzii şi noi solicitări către parlamentari. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan a specificat că la protestul de duminică oamenii au pledat pentru bunul şimţ şi împotriva lisei bunului simţ.

„Pentru noi nu este clar de ce un sistem susţinut de 35 la sută din cetăţeni este schimbat pe un sistem susţinut de doar 17 la sută”, a punctat Igor Boţan. La rândul său, avocatul Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice a explicat că atunci când un proiect pe care nu-l susţine populaţia strânge în jurul său societatea civilă, contribuie la unirea partidelor de dreapta şi de stânga împotriva acestui proiect, avem clar un indicator că acest proiect este unul prost.

„În timp ce oamenii protestează împotriva unor idei proaste care pun în pericol democraţia, Partidul Democrat, chiar dacă nu recunoaşte acest lucru, organizează concerte prin teritorii, deşi cu o zi înainte nici nu recunoştea că le va organiza”, a declarat Gribincea în cadrul unei conferinţe de presă a societăţii civile, adăugând că opinia Comisiei de la Veneţia care urmează să fie făcută publică în curând, va fi cel mai probabil „una similară sau chair mai dură decât cea din 2014 când a spus că sistemul mixt propus atunci era unul prost. Noi ne rezervăm dreptul ca în urma evoluţiilor după opinia Comisiei de la Veneţia să vă rugăm să ieşiţi în stradă atunci când politicienii vor neglija cu desăvârşire opinia Comisiei de la Veneţia”.

Analistul ecomonic, Alexei Tulbure consideră că atunci când autorităţile vin cu declaraţii că „indiferent de aviz, noi vom merge înainte”, ei dau dovadă de analfabetism în domeniul democraţiei, ignorând buna funcţionare a instituţiilor statului. „Să ignori avizul Comisiei de la Venaţia nu înseamnă nimic altceva decât să excluzi Moldova din familia democraţiilor europene. Dacă vor continua, vor urma şi consecinţele de rigoare”, a punctat analistul.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat şi-a exprimat speranţa că guvernarea de la Chişinău va apleca totuşi urechea către voinţa poporului şi a societăţii civile şi va renunţa la modificarea sistemului electoral, ţinând cont întocmai de avizul şi recomandările Comisiei de la Veneţia, întrucât proiectul depus la Parlament de democraţi împreună cu socialiştii nu are nimic în comun cu sistemele uninominale sau mixte folosite în alte ţări.

„Aşa-numita majoritate parlamentară împreună cu Partidul Socialiştilor au luat doar denumirea de sistem mixt sau uninominal însă în realitate au introdus în proiectul lor nişte reguli care le permit să excludă din alegeri concurenţii electorali. Guvernarea îşi doreşte să transforme actualul Parlament într-un magazin de deputaţi ca ulterior Plahotniuc să-şi formeze o majoritate confortabilă şi să se menţină mai departe la guvernare. Noi nu vom admite acest lucru şi dacă va fi necesar vom mai ieşi la proteste”, a afirmat Tofilat, conform privesc.eu.

La rândul său, directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, fost membru al Partidului Democrat a explicat că această iniţiativă de modificare a sistemului electoral vine din partea unui partid care „nici partid nu este”, fiind nevoit să-şi retragă candidatul din cursa prezidenţială, iar liderul acestui partid are un anti-rating care ajunge la cote maxim posibile şi nu are nici o şansă să intre în următorul Parlament în cazul păstrării actualului sistem electoral, astfel că, de frica poporului, au decis să schimbe sistemul electoral împreună cu Dodon pentru a-şi asigura, pe căi nedemocratice prezenţa în viitorul Parlament. „Prin asemenea metode se instaurează la putere regimurile autoritare, banditeşti. Eu nu vreau ca Republica Moldova să degradeze spre un regim politic autoritar, acesta este doar începutul, lupta adevărată se va da la parlamentare”, a conchis Oazu Nantoi.