Slovacia: Zeci de mii de manifestanţi cer demisia şefului poliţiei

Protest anti-corupţie în Bratislava în martie 2018, declanşat de uciderea unui jurnalist de investigaţie. Un protest similar a avut loc în 15 aprilie 2018, manifestanţii cerând demisia şefului poliţiei naţionale şi alegeri anticipate.
Protest anti-corupţie în Bratislava în martie 2018, declanşat de uciderea unui jurnalist de investigaţie. Un protest similar a avut loc în 15 aprilie 2018, manifestanţii cerând demisia şefului poliţiei naţionale şi alegeri anticipate. (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Străzile Bratislavei au fost inundate de zeci de mii de manifestanţi care au cerut demisia şefului poliţiei. Demonstranţii au afirmat că acesta nu poate desfăşura o anchetă corectă asupra asasinării unui jurnalist care investiga corupţia în cercurile politice.

Zeci de mii de slovaci au manifestat duminică în capitala Bratislava şi au cerut demisia şefului poliţiei naţionale, Tibor Gaspar. Aceste proteste au loc lunar.

Manifestanţii susţin că relaţiile politice ale lui Gaspar îl împiedică să desfăşoare o anchetă corectă în ceea ce priveşte asasinarea unui jurnalist care investiga corupţia.

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi logodnica sa au fost ucişi în locuinţa lor în luna februarie. Moartea lui Kuciak, care investiga presupuse legături între politicieni de top şi mafia italiană, a declanşat proteste aproape săptămânal, acestea fiind cele mai mari de la prăbuşirea comunismului în 1989.

Se aşteaptă ca ministrul de Interne, Tomas Drucker, să anunţe în următoarele zile dacă îl va concedia pe Gaspar din funcţie.

Manifestanţii au afişat, de asemenea, bannere cu mesaje privind organizarea de alegeri anticipate sau “Ajunge cu Smer!”, făcând o referire la social-democraţii aflaţi la guvernare.

Luna trecută, după intensificarea presiunii, premierul Robert Fico a demisionat pentru a salva coaliţia de guvernare alcătuită din 3 partide şi l-a ales pe adjunctul său, Peter Pellegrini, să conducă un cabinet restructurat.

Noul guvern numit luna trecută are în componenţă aproximativ aceiaşi oameni ca şi guvernul precedent, cu mici diferenţe. Unii analişti consideră că Fico va continua să influenţeze deciziile politice din spatele scenei, în cazul în care rămâne preşedinte al partidului de guvernare Smer-SD.

Webiste-ul local de ştiri Denník N a estimat că protestul de duminică a atras pe străzile capitalei Bratislava circa 30.000 de manifestanţi, aproximativ jumătate din numărul participanţilor la cele mai mari proteste care au avut loc luna trecută. De asemenea, manifestanţii au cerut ca procurorul special Dusan Kovacik să îşi prezinte demisia.

Kovacik este responsabil pentru judecarea abuzului de putere şi a corupţiei în rândul funcţionarilor publici şi a politicienilor. Potrivit datelor prezentate anul trecut, Kovacik a supervizat 61 de cazuri în perioada 2009-2017.

Niciun politician de rang înalt nu a ajuns în spatele gratiilor pentru corupţie în acea perioadă, potrivit organizaţiei Transparency International. De fapt, Kovacik nu a formulat acuzaţii penale împotriva niciunuia dintre ei. Aproximativ 48% dintre cazurile de mită care au fost soluţionate de instanţe au implicat sume de mai puţin de 100 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe