Siria: Rebeli susţinuţi de SUA lansează o ofensivă pentru eliberarea oraşului Raqqa

O alianţă de rebeli susţinută de SUA a declarat că a început ofensiva pentru eliberarea oraşului sirian Raqqa, o fortăreaţă a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi capitala autodeclarată a acestuia în Siria.
Luptători kurzi în Siria.
Luptători kurzi în Siria. (Getty Images)

“Declarăm, astăzi, că începem marea bătălie pentru eliberarea oraşului Raqqa”, a anunţat marţi Talal Silo, purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS).

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a declarat că FDS - o coaliţie de kurzi şi arabi sirieni - a fost implicată încă din zorii zilei de marţi în lupte cu militanţii în suburbiile estice şi nordice ale oraşului Raqqa.

Oficiali ai coaliţiei conduse de SUA, care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh) în Siria şi Irak, estimează că în oraş mai există între 3.000 şi 4.000 de jihadişti care se pregătesc pentru asalt.

Ofensiva asupra oraşului Raqqa are loc într-un moment în care forţele guvernamentale irakiene susţinute de SUA au declarat că sunt la un pas de eliberarea completă a oraşului Mosul, ultima fortăreaţă semnificativă a Statului Islamic în Irak.

Militanţii jihadişti Daesh au ocupat mari porţiuni de teritorii în Siria şi Irak în cadrul unei ofensive lansate în iunie 2014.