Singapore creează o “zonă specială” pe o insulă pentru summitul istoric Trump-Kim

Singapore a desemnat Insula Sentosa drept “zonă specială” pentru mult anticipata întâlnire dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul nord-coreean Kim Jong-un. Guvernul singaporez ia măsuri stricte de securitate pe insulă.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

Pregătirile pentru summitul planificat în 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un sunt în plină desfăşurare în Singapore. Guvernul singaporez a anunţat marţi că întâlnirea istorică va avea loc pe insula Sentosa, unde se află câteva hoteluri de lux, un cazino, terenuri de golf şi un parcul Universal Studios.

Guvernul singaporez a declarat Sentosa o “zonă specială” în baza legii privind ordinea publică. Autorităţile au precizat că zona dedicată summitului include Insula Sentosa şi o porţiune de mare de peste un kilometru de-a lungul ţărmului sudic al statului Singapore, potrivit Deutsche Welle.

Discuţiile dintre Trump şi Kim vor avea loc într-o zonă restrânsă în centrul insulei, menţionată ca posibil loc al summitului.

Conform legii privind ordinea publică, poliţia singaporeză a primit puteri suplimentare de a controla persoane şi bunurile lor personale, precum şi locaţii. Difuzoarele puternice, bannerele şi steagurile nu vor fi permise în zonă, iar dronele nu vor putea zbura deasupra zonei speciale.

După ce luna trecută a anulat pe neaşteptate summitul, preşedintele Trump a declarat în 1 iunie că întâlnirea va avea totuşi loc în 12 iunie, potrivit planului iniţial. Anunţul a fost făcut după ce Kim Yong-chol, fost şef al spionajului nord-coreean, i-a înmânat personal lui Trump o scrisoare din partea lui Kim Jong-un.

Deşi definirea termenului diferă, Trump a precizat că el consideră că omologul său din Phenian doreşte să “denuclearizeze” Coreea de Nord şi Peninsula Coreeană.

Potrivit unor rapoarte, prezenţa trupelor americane în Coreea de Sud nu se află pe agenda discuţiilor summitului din 12 iunie din Singapore, a declarat recent secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

Mattis a susţinut în timpul Dialogului de la Shangri-La – un summit internaţional de profil înalt privind securitatea, desfăşurat în Singapore – că SUA va continua să susţină diplomaţii care lucrează pentru o denuclearizare „completă, verificabilă şi ireversibilă” în Peninsula Coreeană.

Secretarul a adăugat că în cazul unui succes al diplomaţiei cu Nordul, problema numărului soldaţilor americani în Coreea de Sud ar putea fi abordată, dar numai în cadrul unor discuţii între Washington şi Seul.