Siegfried Mureşan: Rusia vinde gazul în R.Moldova mai scump decât în Germania. Adevăratul prieten al RM e Uniunea Europeană

Gazprom ar vinde R. Moldova gaz cu 20% mai scump decât Germaniei, deşi situaţia economică a ţării este mult mai grea. UE ajută moldovenii să scape de dependenţa de gazul rusesc de aceea cofinanţează, împreună cu România, construirea Gazoductului Iaşi-Ungheni, constată eurodeputatul.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times)

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan susţine că prietenia preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, îi arde la buzunare pe moldoveni. Potrivit datelor apărute în presa rusă, dar şi în cea de la Chişinău, peste 400 de milioane de euro este factura anuală pe care R. Moldova o achită Rusiei în schimbul livrărilor de gaz, iar preţul plătit pe 1.000 de metri cubi ar fi, în medie, cu 20% mai scump decât cel pe care îl achită, Germania către Gazprom.

“Aceasta este diferenţa dintre Federaţia Rusă, al cărei prieten atât de devotat se arată preşedintele Igor Dodon, şi Uniunea Europeană. Federaţia Rusă vrea o Republică Moldova dependentă de importurile sale de gaze şi profită de acest lucru solicitând un preţ cu 20% mai mare decât Germaniei, deşi situaţia economică a cetăţenilor moldoveni este mult mai precară decât a germanilor”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană doreşte să aibă în R. Moldova un partener egal şi stabil şi, de aceea, o ajută cu fonduri nerambursabile, precizează Mureşan, menţionând că, în perioada 2007 - 2015, R. Moldova a primit ajutoare financiare europene în valoare totală de 782 de milioane de euro.

“De asemenea, din Bugetul multianual al UE pentru anii 2014 - 2020, am alocat Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile în valoare de 742 de milioane de euro. Totodată, - Uniunea Europeană ajută Moldova să scape de dependenţa de gaz de Rusia şi cofinanţează, împreună cu România, construirea Gazoductului Iaşi-Ungheni şi Ungheni - Chişinău.

Tot UE, ca un adevărat prieten şi partener al Republicii Moldova, a ridicat cotele la importul de fructe şi a eliminat complet cotele la importul de vinuri din Republica Moldova atunci când Federaţia Rusă a interzis importul acestor produse”, a adăugat europarlamentarul român, concluzionând că pentru oricine ar fi clar că adevăratul prieten al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, şi nu Federaţia Rusă.