Siegfried Mureşan: Partidele de dreapta trebuie să prezinte un candidat unic în primul tur de scrutin

O delegaţie a UE, în frunte cu Siegfried Mureşan, s-a întâlnit la Chişinău cu patru partide de centru-dreapta cărora le-a sugerat să-şi unească forţele şi să susţină un candidat comun la prezidenţiale chiar din primul tur de scrutin, aceasta fiind soluţia pentru a câştiga.
Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE
Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE (Captură Foto / privesc.eu)

Aflându-se într-o vizită de lucru la Chişinău, purtătorul de cuvânt la Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureşan, a avut întâlniri cu societatea civilă, cu partidele de centru-dreapta: Partidul Liberal Democrat care este membru al PPE, Partidul Popular European din Moldova condus de Iurie Leancă, cu echipa Maiei Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi cu Andrei Năstase, liderul Partidului Dreptate şi Adevăr.

Referindu-se la alegerile prezidenţiale din toamnă, deputatul european a precizat, în discuţiile avute cu reprezentanţii celor 4 partide, că acestea ar trebui să-şi unească forţele pentru a veni chiar în primul tur de scrutin cu un candidat unic din partea dreptei şi în niciun caz să nu lase acest lucru pentru turul al doilea.

„Aşteptăm să se prezinte cu un candidat unic la alegerile prezidenţiale şi anume le-am comunicat foarte clar că aşteptarea PPE este ca aceştia să aibă un candidat unic înaintea primului tur, nu doar să susţină un candidat unic în al doilea tur de scrutin. Dacă doresc să aibă o şansă trebuie să vină cu un candidat unic înainte de primul tur, altfel, evident există posibilitatea ca partidele pro-europene de centru-dreapta chiar să nu ajungă în cel de-al doilea tur. Deci un mesaj foarte clar dinspre PPE – vă rugăm uniţi-vă forţele înainte de alegerile prezidenţiale şi prezentaţi un singur candidat”, a subliniat Mureşan.

În urma discuţiilor cu cele patru partide, deputatul european a ţinut să precizeze că a observat existenţa deschiderii „din partea tuturor celor patru partide, fără nici o excepţie, de a prezenta un candidat unic. Nu este luată încă o decizie. Partidele trebuie să se aşeze la o masă, să discute, să susţină cel mai bine plasat candidat”.

Vorbind de prezidenţiale, Siegfried Mureşan a ţinut să facă şi un portret al viitorului preşedinte al Moldovei. În opinia acestuia, viitorul şef al statului nu trebuie să fie certat cu legea şi în tot ce va face să pună un accent profund pe construirea unui stat de drept cu instituţii independente politic.

Totodată, viitorul preşedinte nu ar trebui să uite nici de parcursul european al statului. „Pentru Republica Moldova ca şi pentru toate statele, membre ale delegaţiei care m-au însoţit, atât prosperitatea cât şi siguranţa vin din ancorarea noastră în vest. Prosperitatea vine din calitatea de membru al UE, iar siguranţa vine din apartenenţa la NATO, din parteneriatul cu SUA”, a precizat deputatul european, conform privesc.eu.

„Fiindcă beneficiile apropierii RM de UE sunt atât de numeroase, pentru binele cetăţenilor RM, viitorul preşedinte trebuie să aibă un ataşament profund faţă de parcursul european al RM şi speţa de implementare rapidă a Acordului de Asociere agreat de cele două părţi”, a reiterat Mureşan.

Cu partidele din majoritatea parlamentară, Partidul Liberal (PL) şi Partidul Democrat (PD), delegaţia europeană nu a avut întâlniri întrucât „a fost o vizită de studiu organizată de cel mai important partid politic la nivel european şi am vrut să ne întâlnim cu partide care împărtăşesc valorile noastre, de centru-dreapta. PL şi PD sunt membri ai altor familii politice, deci nu ne-am propus să ne întâlnim cu domniile lor”, a precizat europarlamentarul.

Notabil este faptul că înaintea sosirii la Chişinău, Siegfried Mureşan a solicitat Parlamentului European, prin intermediul unui amendament, sporirea finanţării europene pentru cele trei state din vecinătatea estică care au parafat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, adică, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

„Trebuie să ştiţi că grupul socialiştilor europeni din care face parte şi PD s-a opus acestui amendament. Deci familia politică a PD, vreau să ştiţi foarte clar, s-a opus sporirii finanţării europene pentru RM. Să vă explice domniile lor de ce, dar vestea bună e că sunt în minoritate şi că majoritatea membrilor PPE doresc să ajute RM şi la anul vor fi mai mulţi bani dinspre Europa pentru Moldova”, a conchis purtătorul de cuvânt al PPE.