Siegfried Mureşan: Moldova exportă de 3 ori mai mult în UE decât în CSI

Exporturile R. Moldova ar fi în creştere cu circa 15% în acest an, potrivit datelor statistice. În context, Mureşan îi aminteşte lui Dodon că UE şi România ar sprijini mai mult economia RM decât ţările CSI.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Europarlamentarul român, Siegfried Mureşan constată că Republica Moldova a exportat către Uniunea Europeană (UE) mărfuri în valoare totală de 430 de milioane de dolari în primele patru luni ale anului 2017, din care, valoric, mai mult de o treime au ajuns în România, unde exporturile moldoveneşti s-au cifrat la peste 166 de milioane de euro, conform datelor Biroului Naţional de Statistică al RM (BNS). În context, Mureşan sugerează că cifrele menţionate ar trebui arătate preşedintelui Igor Dodon de fiecare dată când vorbeşte despre beneficiile economice pe care le oferă Rusia cetăţenilor R. Moldova, comparativ cu beneficiile pe care la oferă UE.

“Astfel, Uniunea Europeană şi România sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, 63% din exporturile de mărfuri ale Moldovei având ca destinaţie statele membre ale UE. În comparaţie, exporturile către Comunitatea Statelor Independente (CSI) au atins o valoare totală de 143 de milioane de dolari în primele patru luni ale anului, reprezentând doar 21% din valoare totală a exporturilor Republicii Moldova, adică de 3 ori mai puţin decât valoarea exporturile către UE. Din această sumă, 81 de milioane de dolari au reprezentat exporturile către Federaţia Rusă, adică mai puţin de jumătate comparativ cu valoarea exporturilor către România”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Mureşan, datele Biroului Naţional de Statistică al RM ar fi încă o dovadă că Uniunea Europeană doreşte să sprijine R. Moldova deoarece, atunci când Federaţia Rusă a impus embargo pe mai multe produse fabricate în Moldova, UE a ridicat cotele la importul de fructe din Republica Moldova şi a eliminat complet cotele la importul de vinuri, asigurând, astfel, supravieţuirea întreprinzătorilor şi a fermierilor moldoveni. În schimb, Federaţia Rusă nu vrea decât ca R. Moldova să fie dependentă de importurile şi de influenţă de la Moscova.

Menţionăm că potrivit datelor BNS, în ianuarie-aprilie 2017 exporturile de mărfuri au totalizat 682,4 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din 2016 cu 14,7%. Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 429,7 mil. dolari SUA (cu 15,7% mai mult faţă de ianuarie-aprilie 2016), deţinând o cotă de 63,0% în total exporturi (62,4% – în ianuarie-aprilie 2016). Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 21,0% (20,8% - în ianuarie-aprilie 2016), ce corespunde unei valori de 143,3 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste ţări s-au majorat cu 15,9%, comparativ cu ianuarie-aprilie 2016.

Principalul partener comercial al R. Moldova rămâne a fi România, unde au fost exportate mărfuri în sumă de peste 166 de milioane de dolari, în creştere cu aproape 20%. Pe locul doi se află Rusia, urmată de Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe