Sibiu: În premieră, migraţia acvilelor ţipătoare mici din Transilvania poate fi urmărită pe internet

Migraţia acvilelor ţipătoare mici din zona centru a României, care a început de câteva zile, poate fi urmărită pe internet, pentru prima dată în această toamnă, pentru că şase păsări au deja montat pe ele transmiţătoare satelitare, conform unui comunicat de presă remis luni, AGERPRES de Agenţia Regională de Protecţia Mediului.

Din cele şase transmiţătoare, trei au fost montate pe păsări adulte, iar celelalte trei pe pui: Arthur (mascul), Adel (juvenil femelă, fiica lui Arthur), Benjamin (mascul), Beni (juvenil mascul, fiul lui Benjamin), Jakab (juvenil mascul), Cingar (mascul). Cei care au migrat primii anul acesta au fost juvenilii Adel si Beni, urmaţi la scurta vreme de cei trei adulţi. Singurul care încă nu a părăsit cuibul părintesc este juvenilul Jakab. Adel, cea mai grăbită dintre juvenili, a ajuns deja în Asia Mică, pe teritoriul Siriei, trecând prin Bulgaria şi Turcia. În ritmul acesta, dacă zborul va decurge fără incidente, deplasându-se cu o viteză medie de 45 km/oră, păsările se vor reîntâlni în zona de iernare din sud-estul Africii, în aproximativ două săptămâni.

Cel mai mare pericol în timpul migraţiei păsărilor îl reprezintă împuşcare lor în "zona morţii", cum este denumită de ornitologi zona Asiei Mici. În trecut doi pui de acvilă ţipătoare mică echipaţi cu transmiţătoare satelitare au fost împuşcaţi pe teritoriul Libanului.

Păsările pe care au fost montate transmiţătoarele satelitare au fost capturate în situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului, în jurul localităţii Agnita. Acţiunea de montare a transmiţătoarelor satelitare nu a fost una uşoară. Cei care au participat au stat în pădure ore întregi, în căldură sau ploaie, între ţânţari, 14 zile consecutive (numai în a doua jumătate a lunii iunie), de dimineaţa până seara (inclusiv în zilele de weekend), aşteptând să intre acvila în plasă.

Datorită efortului lor, acum se pot obţine date importante despre comportamentul păsărilor, iar astfel de acţiuni reprezintă evenimente importante în lumea celor care studiază păsările din România. Migraţia acvilelor ţipătoare mici începe la mijlocul lunii septembrie. Acvila ţipătoare mică este o specie de pasăre răpitoare care cuibăreşte în România începând cu luna aprilie şi pleacă spre zone mai calde, cu hrană mai abundentă, la jumătatea lunii septembrie.

De anul acesta migraţia acestor maiestuoase păsări poate fi urmărită pe internet, graţie proiectului LIFE "Conservarea acvilei ţipătoare mici în România" implementat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii "Grupul Milvus" şi Societatea Ornitologică Română.

În perioada mai-iunie 2010, membrii Asociaţiei Grupul Milvus au montat şase transmiţătoare satelitare, care vor ajuta la urmărirea mişcării acvilelor ţipătoare mici timp de minim un an. Cu ajutorul acestor dispozitive se vor obţine informaţii importante despre aria de mişcare a păsărilor, zonele în care se hrănesc şi cele unde cuibăresc.Totodată, începând din toamna acestui an, cu ajutorul transmiţătoarelor se vor putea colecta date importante şi despre rutele de migraţie folosite, precum şi despre zonele de iernare. Începând cu perioada de migraţie din luna septembrie, mişcarea păsărilor poate fi urmărită pe site-ul http://pomarina.ro/pomarina.html.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne