Sfaturi privind dieta celor ce adoră să facă băi de soare

La plajă
La plajă (Shutterstock)

Cu cât mai mult vara îşi arată frumuseţea, cu atât trebuie să fim mai atenţi la capitolul protecţiei solare. Medicii susţin că expunerea prelungită la raze ultraviolete poate determina apariţia bolilor de piele, a inflamaţiei, a stresului oxidativ, precum şi deteriorarea severă a ADN-ului celulelor noastre.

De regulă, ne protejăm de acţiunea directă a razelor solare folosind pălării sau umbrele cu boruri largi sau aplicăm pe piele o gamă variată de creme şi uleiuri cu efect de protecţie solară. Potrivit dermatologilor, folosirea cremelor cu protecţie împotriva UVA şi UVB este foarte importantă, deoarece aceste mijloace ne ajută să prevenim arsurile, petele pigmentare şi cancerul de piele. Specialiştii susţin că pentru a obţine efect maxim, trebuie să tratăm cu atenţie toate ţesuturile de piele, inclusiv buzele şi pleoapele. În plus, este esenţial să alegem o cremă fără componente benzophenone (BP-2 sau 4OH-BP), pentru că acestea, potrivit oamenilor de ştiinţă, reduc drastic fertilitatea organismului uman (cu circa 30% în cazul bărbaţilor).

Pe lângă aceste mijloace anti-solare de prim ajutor, cei care adoră să facă băi de soare trebuie să acorde o atenţie sporită şi regimului alimentar. Există multe alimente simple, care ne pot proteja corpul de nocivitatea razelor solare dăunătoare, cum ar fi, spre exemplu:

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este un remediu indispensabil din arsenalul de produse alimentare pe care trebuie să le consumăm în zilele însorite de vară. Ne ajută să ne protejăm pielea, datorită nivelurilor ridicate de vitamina E şi polifenoli. Vitamina E reduce severitatea stresului oxidativ şi deteriorarea celulelor, în urma expunerii la radiaţiile UV.

Nucile

Nucile conţin acizi graşi omega-3, care ne apără celulele pielii. Nucile ne fac celulele mai rezistente la razele UV şi blochează apoptoza (moartea programată) a acestora. Câteva grame de nuci sunt gustarea cea mai potrivită în drum spre plajă. Nucile pot fi, de asemenea, măcinate cu ajutorul unui blender şi adăugate în mai multe feluri de mâncare şi sosuri.

Merele

Merele au o concentraţie sporită de polifenoli. Polifenolii sunt compuşi vegetali care ajută la menţinerea inflamaţiei şi stresului oxidativ în doze normale. Un consum zilnic de mere este foarte eficient în ceea ce priveşte protecţia pielii şi a sistemul imunitar.

Ceaiul şi cafeaua

Ceaiul şi cafeaua sunt de asemenea o sursă ideală de polifenoli. Un studiu recent a constatat că consumul zilnic al cafelei a ajutat să preîntâmpine procesele de îmbătrânire şi apariţia petelor pigmentare la japonezi.

Broccoli

În legume crucifere, inclusiv broccoli, există, de asemenea o cantitate însemnată de polifenoli, care sunt în stare să combată inflamaţia şi dezvoltarea cancerului. Sulforafanul – un compus activ din broccoli, are un efect puternic în ceea ce priveşte activizarea sistemului de protecţie a pielii atunci când este expusă o perioadă mai îndelungată la lumina ultravioletă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură